Ogorčene kumice: Ili će se jesti sir ili ćemo u prosvjede!

BITKE ZA TRŽNICE Očajne prodavačice najavljuju kako neće sjediti skrštenih ruku jer ih nove prodaje okolnosti ostavljaju bez prihoda.

Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su, bez prethodne najave, obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, no one neće sjediti skrštenih ruku. Naime, kumice iz Križevaca najavljuju prosvjed na tržnici Dolac u ponedjeljak ujutro.
– Doći ćemo autobusom u osam ujutro, sa sirom ili bez njega pa dođite, poduprite nas, a jest će se sir i vrhnje. Bolje da ga pojedemo nego da ga bacimo – poručuju Zagrepčanima kumice.

Nije ni čudo, očajne su jer nova zabrana prodaje sira i vrhnja na otvorenom većinu ovih žena ostavlja bez prihoda.
– Dvadeset godina prodajem tu na Dolcu i bez toga ne bih preživjela jer imam samo 500 kuna poljoprivredničke mirovine – rekla nam je 70-godišnja Barica. Nema ona, kaže, ruke na koje može staviti prstenje, jer otečeni su od rada.

– Imam deset krava, a sir na Dolcu prodajem jednom tjedno, jer bih za svakodnevnu prodaju trebala imati 50 krava – ljuti se Barica. Svi, kažu, misle da kumice na svom siru dobro zarađuju, ali varaju se.
– Ono što na siru zaradim, potrošim na špeceraj i lijekove, a ako što ostane, kupim vegetu – otkriva kumica. Nema tu nikakva luksuza, a štand plati 30-ak kuna dnevno.

– Evo, ja imam pet krava, a one mi daju 25 litara mlijeka od kojih dobijem 30-ak svježih sireva, dva kuhana i nekoliko ocijeđenih kroz krpu – objašnjava Katica iz Križevaca koja na Dolcu broji sedmu godinu. Što će sada s mlijekom, ne zna jer otkupljivači mlijeka ne žele sklapati ugovore na kratko, dok tržnice ne dobave vitrine.
– Dio sira i mlijeka dat ću svinjama, al’ ne smijem previše jer će biti premasne i loše za jelo, a ostatak ću baciti – nemoćno je i s tugom rekla Katica. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.