Održan 1. biskupijski susret dječjih crkvenih zborova

„Tko pjeva, dvostruko moli.” (sv. Augustin)

Crkveni zborovi, kao izuzetno važan dio života župskih zajednica, njeguju ljubav prema duhovnoj glazbi i zborskom pjevanju ne samo u odraslih, nego i u onih najmlađih. Pokazalo je to tristotinjak malenih zboraša koji su u subotu 11. rujna u konkatedrali sv. Križa sudjelovali na 1. biskupijskom susretu dječjih crkvenih zborova u organizaciji župnika Krešimira Žinića i pod pokroviteljstvom biskupa bjelovarsko-križevačkoga, monsinjora Vjekoslava Huzjaka.

Nakon službe riječi i uvodnog slova vl. Žinića, svoj rad predstavilo je dvanaest dječjih zborova: „Krijesnice” iz Carevdara, „Gabrijel” iz Visokog, „Ljiljani” iz Gornje Rijeke, „Anđeo” iz Rovišća, „Glorija” iz Sv. Petra Orehovca, „Martinčeki” iz Brezničkog Huma, zborovi iz Garešnice, Sv. Petra Čvrsteca, Velike Pisanice, Zrinskog Topolovca te zborovi domaćih župa, Župe sv. Ane i Župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Dječji zbor Župe sv. Ane pod vodstvom Silvane Pleše i s. Ivane okuplja tridesetak djece iz obiju križevačkih osnovnih škola, a nedavno su uključili i učenike glazbene škole pa na misi pjevače prate dvije flaute i violina. Osim što predvode pjevanje na dječjoj misi u 10 sati, zbor je u lipnju gostovao na misi na otvorenom u Planinarskoj bratovštini sv. Bernarda u Samoboru. Na Susretu se zbor predstavio skladbama Ti, Isuse  i Tvoj pogled ljubavi.

 Gotovo od samog osnutka Župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina u njoj djeluje i dječji zbor te je tradicija nastavljena i za župnika Ivana Novaka. Zbor je promijenio nekoliko voditeljica, a posljednju godinu dvadesetak pjevača uvježbava Sonja Mrnjavčić. Izvođenje skladbi Mi želimo uzdić Isusa  i Silan Bog na ovom susretu prvi je njihov nastup izvan sv. mise. Repertoar uvježbavaju srijedom i nedjeljom prije dječje mise u 11 sati, a za marljiv rad početkom ljeta nagrađeni su izletom u Krapinu.

Od gostujućih zborova istaknuo se dječji zbor iz Visokog svojim dvoglasnim pjevanjem te zbor iz Zrinskog Topolovca kojeg posljednje godine vodi Tamara Perc, nekadašnja voditeljica dječjeg zbora Župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.