Tomas: Naši navijači još žive u doba SFRJ

PRIZNAJU SAMO MEDALJU – Iskreno, zavidni smo susjedima na tolikom broju navijača. Imao sam dojam kao da je u dvorani bila cijela Slovenija – rekao je Marko Tomas.

Pobjeda Slovenaca (91:84) pokazala je da Hrvatska ne igra dobru obranu, ali i da nema dovoljno košarkaša koji je mogu igrati. Već godinama nam je problem ta famozna “četvorka”, krilni centar s vanjskim šutem i dovoljno brzih nogu koji će stići izaći na šuteve igrača poput Slokara (tri trice) i Zupana (dvije trice). I koji će igrati dobru obranu protiv igre dva na dva.

Cijene i 5. i 6. mjesto

No, ta nam je istanbulska utakmica još jednom pokazala da Slovenci, premda nisu nikad osvojili ni jednu medalju, više vole svoju košarkašku reprezentaciju od Hrvata.
– Iskreno, zavidni smo im na tolikom broju navijača. Imao sam dojam kao da je u dvorani bila cijela Slovenija. Od nas se stalno očekuje neka medalja, a mi nemamo tu  kvalitetu da to možemo sa sigurnošću očekivati – primijetio je Marko Tomas.

Naš najbolji defenzivac opazio je i da Slovenci očito više cijene peto ili šesto mjesto nego Hrvati. Za njih je to uspjeh, a za razmažene Hrvate sve što nije medalja je neuspjeh:
– Naši ljudi žive u starim vremenima dok su u Europi medalje osvajali samo SFRJ i SSSR i misle da se svakoga drugog mora pobijediti i da je debakl ako se izgubi od Slovenije. A to je reprezentacija s više kvalitetnih igrača od naše.

O tim predrasudama razgovarali smo i s Petrom Skansijem, srebrnim hrvatskim izbornikom iz Barcelone, koji već godinama živi u Ljubljani:

Bolji rad “Zveze”

– Slovenci se ne boje izgubiti od Hrvata, a kod nas je to tragedija. Ne krivim za to igrače, no i oni su podlegli takvom razmišljanju i igraju u grču. Mi smo se iskompleksirali zbog tih velikih obveza košarkaša prema naciji. Slovenci vole košarku od davnih dana, a kod nas ste ta ljubav izgubila u svađama, podmetanjima i koječemu.

Slovenska navijačka euforija krenula je s Beogradom 2005. gdje je bilo 8000 navijača. Od tada se među Slovencima širi priča kako su odlasci na velika natjecanja i sjajna zabava. To podgrijavaju i njihove turističke agencije, ali i sam Slovenski košarkaški savez koji očito više radi s navijačima nego HKS. Oni gledaju da imaju što više pripremnih utakmica u Sloveniji i da na njih vežu promotivne akcije. “Zveza” je pronašla sponzora za dresove koje je dobio svaki navijač s plaćenom ulaznicom.

Godinama problemi s bacanjima

Hrvatsku najviše muče ozljeda Luke Žorića i nepreciznost s crte za slobodna bacanja. Protiv Slovenaca naši su podjednako uspješno pucali “penale” (58 posto) i trice (55 posto).
– Postoji određena blokada koja se provlači i već postaje problem – priznaje izbornik Vranković.
– Čak i u pripremnim utakmicama slabo smo gađali slobodna bacanja. Već godinama imamo taj problem. Nije to pitanje kondicije, već vjerojatno nervoze – dodaje Tomas. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.