Podravsko-prigorski vatrogasci kod župana Friščića

8 tisuća vatrogasaca organiziranih u 149 dobrovoljnih društava i javnih postrojbi velika su snaga koja jamči sigurnost ne samo od požara već i u tehničkim intervencijama u kojima se bez vatrogasaca više ne može zamisliti spašavanje ljudskih života i imovine. Dobro organizirani i solidno opremljeni podravsko-prigorski vatrogasci primjer su mnogima u Hrvatskoj.

Usprkos ovdašnjim obvezama dali su znatan doprinos i tijekom ljetne protupožarne zaštite na priobalju. Na čak sedam lokacija ljetos je dežuralo i gasilo požare 106 vatrogasaca iz javnih postrojbi Koprivnice, Đurđevca i Križevaca te 55 vatrogasaca iz dobrovoljnih društava Rasinje, Virja, Sigeca, Đelekovca i Križevaca.

Upravo njihovi predstavnici bili su na prijemu kod koprivničko-križevačkog župana Josipa Friščića koji im je zahvalio što su svojim angažmanom stvarali dobru sliku o svojoj županiji, te što su njegovali jedinstvo kojega u drugim sredinama često nedostaje. A u brojnim mjestima naše županije, rekao je župan Friščić, vatrogastvo je jedina udruga i aktivnost koja se događa i vidim kolko su ljudi ponosni što imaju vatrogasce u svojoj sredini.

Županija će i dalje podupirati rad vatrogasne zajednice, a vatrogasci očekuju da će im župan Friščić, nakon što preuzme neku od odgovornih funkcija u Zagrebu, moći još više pomoći. Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Marijan Kicivoj rekao je da ih posebno zanima preustroj i minimalni standardi, jer je upravo iz ove Županije prije dvije godine predložen je minimalni standard za dobrovoljne vatrogasce.

– Imamo saznanja da je to naišlo na plodno tlo, treba to sad samo progurati. Od državnih vlasti imamo saznanja da se pozitivno razmišlja o tome i mislim da bi bio dobar pravac da se na neki način i iz državne razine pomogne dobrovoljnom vatrogastvu, jer ono je temelj protupožarne zaštite na svojem području.

A da su podravsko-prigorski vatrogasci dobri govori i pohvala kolega iz priobalja, te ocjena županijskog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.
– Kad su pitali iz Državne uprave za  zaštitu i spašavanje koga bi predložili za nagradu s područja županije, ja sam im odgovorio – Imam 8000 vatrogasaca pa bi ih sve predložio, jer svi su to zaslužili i odradili su svoj posao kvalitetno. 

Zapovjednik Tucaković na kraju je u blagdanskom ozračju županu Friščiću darovao kacigu koju je nosio posljednjih 8 godina, poželjevši da mu čuva glavu na budućim funkcijama u Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.