Mlade umjetnice raspuhale orgulje u crkvi Sv. Križa

Sve poznatija križevačka čembalistica Zlata Životić niti usred ljeta ne posustaje u svom nizanju uspješnih koncertnih priredbi za svoje sugrađane a i šire. U četvrtak, 12. kolovoza priredila nam je još jednu lijepu večer klasične glazbe, ovoga puta u crkvi Sv. Križa u Križevcima, a svirajući na orguljama. Za ovu priliku u goste je pozvala svoju vršnjakinju, kolegicu s akademije i osobnu prijateljicu, rođenu Varaždinku, sopranisticu Moniku Cerovčec koja se već polako probija na ugledne operne pozornice. Sva je sreća da i našoj publici ne smeta sezona ljetnih praznika i godišnjih odmora pa je napunila crkvu do posljednje klupe. Tako se trud i talent naših mladih umjetnica nije uzaludno rasipao u prazno, u besprijekorno pripremljenom jednosatnom koncertu za sopran i orgulje.

 

Na rasporedu su bile skladbe različitih autora, u širokom rasponu razdoblja i stilova. U prvom dijelu Monika Cerovčec pjevala je uz orguljašku pratnju Zlate Životić djela Lukačića, A. Scarlattija, Caccinija i L. Couperina, te Vivaldija.
Nakon toga Zlata je omogućila svojoj kolegici mali predah izvodeći solo na orguljama šesterostavačnu Suitu u a-molu BWV 818a J.S.Bacha. Pritom je dobro raspuhala prašinu iz orguljskih cijevi za koje je šteta što se kroz njih malo češće ne puše zrak jer su u prilično dobrom stanju i zvuče vrlo dobro. U trećem dijelu koncerta glazba J.S.Bacha je i propjevala kroz Monikin sopran, a repertoar se dalje širio na vokalno-instrumentalna djela Haendela, pa onda Paisiella i Francka, sve do Bizeta i Verdija.

Križevačka publika, u kojoj su bili ljubitelji glazbe, ali i glazbeni stručnjaci, od studenata do profesora, na kraju koncerta dugo je oduševljeno pljeskala glazbenicama koje su na najbolji mogući način skinule prašinu s orgulja (a u pripremi ovoga prostora i ne samo s orgulja). Koncert je mirno bez uzbuđivanja, iz svoje visoke lože iza oltara, odslušao i jedan plavi golub, jedini stalni žitelj, pa već i maskota, naše konkatedrale.

“Ovo je odlično pripremljen i uvježban nastup kojem se teško može naći i jedna zamjerka. Posebno je dobro osmišljen raspored skladbi, poštujući glazbena razdoblja i stilove. Jako dobro ispunjen sat vremena.”, rekla nam je profesorica glazbe Jelka Vukobratović. Student glazbe, s mnogo iskustva u sviranju orgulja po crkvama i već iskusni zborovođa više zborova, Ozren Bogdanović, ugodno je iznenađen ovom priredbom. On kaže: “Zlatu znamo prije svega kao odličnu čembalisticu, a sada je pokazala i kako dobro poznaje mogućnosti orgulja i kako sigurno njima vlada, koristeći mogućnosti dinamičkog raspona, ne zaboravljajući ni trenutka da orgulje osim tipki imaju i registre. Stalnim smišljenim mijenjanjem registara publici je dala priliku da čuje velik dio mogućnosti ovih orgulja, svojoj kolegici pjevačici dala je priliku da istakne svoj glas svirajući uvijek tiše dok je ona pjevala, a u svojim solo dionicama nije štedjela registre da glazbom potpuno ispuni prostor crkve. Monika nije samo dobro školovana pjevačica, nego je prije svega talent s osjećajem za pjevanje. Posebno je dobra u piano dionicama, s ugodnim prirodnim, neusiljenim vibratom. Nije ‘štreberica’, jer iza njene tehnike stoji neosporan talent i ukus za mjeru i umjetnost. Što se tiče repertoara, možda je moglo biti više bržih, veselijih, življih skladbi, koje su prosječnoj publici popularnije i atraktivnije, pa čak i ako se pritom malo poremeti sklad u nizanju razdoblja i stilova. Ali ova posljednja primjedba više nije sa stanovišta struke, nego iz kože prosječnog ljubitelja klasične glazbe.”

Na kraju, neka bude žao onima koji su mogli doći na ovu priredbu, pa nisu, a glazbenicama i nama koji smo svjedočili ovom događaju poželimo da se opet što prije nađemo bar u ovom, ako ne i u većem broju, te ne samo u ovom prostoru.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.