Od kraja kolovoza planinarska škola u Križevcima

Kako smo već najavili, Planinarsko društvo Kalnik Križevci u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom od 24. kolovoza do 24. listopada u Križevcima organizira planinarsku školu. Za upis treba biti ili postati članom planinarskog društva te imati važeću planinarsku iskaznicu za ovu godinu. Za završavanje škole potreban je minimum od 4 odslušana predavanja (od ukupno 6) i prisustvovanje na minimalno 3 izleta (od ukupno 4). Cijena planinarske škole iznosi 150 kn po polazniku, u što nisu uračunati troškovi izleta. Polaznici škole dobivaju zamku (pomoćno uže dugačko 5 metra), knjižicu “Osnove planinarstva” (A. Čaplar) i Planinarski dnevnik.

 

U školu se upisati mogu punoljetne osobe, djeca iznad 15 godina starosti uz potpisanu izjavu od strane roditelja te mlađa djeca uz pratnju roditelja. Broj mjesta je ograničen, a organizator zadržava pravo izmjene pojedinih termina predavanja i izleta u izvanrednim slučajevima o čemu će polaznici biti pravovremeno obaviješteni. Više o samoj školi može se potražiti na web-sjedištu društva, upitom e-poštom ili utorkom od 20 sati u Zakmardijevoj 5/I, a broj polaznika je ograničen.

Teoretski dio škole pokrit će sljedeće teme: pripreme za odlazak u planinu, odjeća i obuća, prehrana, planinarska literatura, zaštita prirode, uvod u planinarstvo, povijest planinarstva, planinarska organizacija, kretanje u planini, tehnika kod uspona i silaza, markacije i putevi, orijentacija u planini, kretanje uz kartu i kompas, topografski znakovi, poznavanje i obilježja planina, hrvatske planine i svjetska gorja, planinarski domovi, planinarske obilaznice, boravak u planini, logorovanje, meteorologija, planinarska etika, prva pomoć, najčešće ozljede i njihov tretman, pribor i lijekovi, planinarska oprema i njezino korištenje, čvorologija, visokogorsko planinarenje, opasnosti u planini te osnove spašavanja i HGSS.

Na izletima će se raditi praktični dio nastave: kretanje u planini, orijentacija, korištenje GPS-a, kretanje na strmom terenu, korištenje tehničke opreme, izrada čvorova, osnove alpinizma i speleologije. Završni ispit i podjela diploma održat će se 24.10. na Kalniku. Praktični dio je sljedeći: dvodnevni izlet na sjeverni i srednji Velebit 28. i 29.08., dvodnevni izlet na Hahliće 18. i 19.09., jednodnevni izlet na Klek 2.10. s predavanjem o osnovama spašavanja i HGSS-u te dvodnevni izlet na Kalnik 23. i 24. listopada.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.