Križevački vijećnik protiv naplate parkiranja: Grad nije poduzeće!

Marijan Vuković (A-HSS) podnio zahtjev pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske. To nije borba za građane nego za osobni interes – prigovorio je Vukoviću pročelnik Anđelko Nervo

Ustavni sud Republike Hrvatske mogao bi uskoro, baš kao u slučaju nacionalno osjetljivih tema poput tzv. harača ili zabrane pušenja, odlučivati i o jednoj lokalnoj – o naplati parkiranja u Križevcima.

Protiv koncesionara

Gradski vijećnik Autohtone hrvatske seljačke stranke Marijan Vuković uputio je ustanovi u zagrebačkoj Varšavskoj ulici prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja te premještanju i blokiranju vozila na području grada Križevaca s Ustavom Republike Hrvatske.

Sukus toga “kobasičastog” prijedloga zapravo je težnja Vukovića, nekad i križevačkog gradonačelnika, a danas gorljivog vijećnika, da se prestane s naplatom parkiranja u Križevcima!
– Smatram da članci te odluke koju je donijelo Gradsko vijeće nisu u skladu s Ustavom i hrvatskim zakonima jer grad kao jedinica lokalne samouprave ne može naplaćivati parkiranje, što je trgovačka djelatnost. Grad nije registriran po Zakonu o trgovačkim društvima za trgovačku djelatnost – upozorava Vuković.

U Križevcima se naplata parkiranja provodi od 2005. godine, a prihodi su se kanalizirali u gradski proračun.
Mjesečno se tako znalo inkasirati 15-ak tisuća kuna s desetak površina svrstanih u dvije parkirališne zone. Cijena sata parkiranja u prvoj je zoni četiri, a u drugoj dvije kune.
– Ako ja ne mogu u svojoj knjižari prodavati pivo, to znači da i Grad ne može naplaćivati parking – zbori Vuković.

Svoju je ustavnu reakciju lansirao baš u vrijeme kad je Gradsko vijeće izglasovalo odluku da će naplatu dati nekome u koncesiju, s čime dolazi i premještanje i blokada vozila, odnosno pauk-služba te naplata SMS-om.
Vuković, kaže, uopće nije za to da se nađe koncesionar nego se zalaže da naplate uopće ne bude.
– U cijeni premještanja i blokade je i porez na dodanu vrijednost, koji organizator parkiranja daje u državni proračun, to nije prihod grada ili koncesionara – napominje vijećnik A-HSS-a.Pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo od nas je doznao za Vukovićevu inicijativu, a drži da to nije borba za građane nego za osobni interes.

Uvjeti za kaos

– Protivljenje uređenju naplate parkiranja jednako je stvaranju uvjeta za kaos u načinu parkiranja u gradu. Ne vidim razlog da bi uvjeti kod nas morali biti drugačiji od drugih gradova. Olakotna okolnost građanima je ta što godišnja karta za prvu zonu iznosi 750 kn ili 30 lipa po satu, a za drugu zonu 20 lipa po satu. Upravo takvim iznosom Grad je mislio na financijsko stanje svojih građana – zaključuje Nervo. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.