Budućnost ustanove centar je za podršku, projekti već postoje

Opstanak COOR-a – Križevčani ne vjeruju u ukidanje škole. Centri za djecu s posebnim potrebama i u Križevcima i u Koprivnici su i mjesta za integraciju u zajednicu i nisu samo ‘obične’ škole

U Križevcima ni drugi dan nakon najave ukidanja nekih osnovnih škola, među kojima bi se našao Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, ne jenjaju reakcije s nevjericom. Javnost, a mahom prosvjetari, drže da je takvo što nebuloza. Maja Prodan, ravnateljica Centra, ponavlja da za osnovne škole i centre ne vrijede isti kriteriji.

– Mi imamo i predškolsko, i osnovnoškolsko i obrazovanje odraslih – kaže prof. Prodan, objašnjavajući da COOR Križevci kao samostalna ustanova, nakon 35 godina u okrilju OŠ V. Nazora, djeluje od 1. siječnja 2006. – I u vrijeme osnivanja nismo imali nikad više od 60 učenika u osnovnoj školi, pa sumnjam da će ova ideja o ukidanju ustanova s manje od 150 učenika zaživjeti. Najgore što nam se može dogoditi jest da se naš i COOR Podravsko sunce u Koprivnici (koji je također na listi za ‘odstrel’ ministarstva, op.a.), spoje, tobože radi štednje – ističe ravnateljica križevačke ustanove sa 60-ak štićenika. Među njima ima ih i iz Vrbovca, dakle iz Zagrebačke županije, jer su im Križevci bliže.

– Ako govorimo o decentralizaciji, ako ne želimo megalomanske ustanove kakva je, primjerice, Centar Stančić u Zagrebu, onda ne vidim razloga da mali centri ne ostanu u malim sredinama, jer upravo su i otvarani s ciljem decentralizacije – objašnjava M. Prodan. I roditelji kažu da im je djeci u njihovu gradu ugodnije i da se lakše integriraju u zajednicu. No, u COOR-u Križevci su, ako se i dogodi kakvo ukidanje, razvili i projekt vizije razvoja ustanove, koja bi postala i referentni centar za podršku učenicima u redovnom školovanju. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.