Jata riba, kojih nije bilo 30 godina, neće dugo zbog otpadnih voda

Križevci Nakon dugo vremena u potoku Koruška ima života
– Riba je ovdje osuđena na propast zbog kanalizacije koja odlazi baš u potok. To je zato zločin prema prirodi – poručuje ribolovac

Poznati križevački ribič i ribolovac Ivan Papić bio je sretan kad je pretkraj prošlog tjedna u potoku Koruška, blizu svoje kuće u tzv. Novom naselju, vidio jata riba. Takvu scenu, kaže, nije vidio otkad se u taj kvart Križevaca uselio početkom 80-ih godina. Riba je, kaže, za velikih oborina u lipnju u Korušku došla iz kalničkih potoka, No, uz radost se javila i zabrinutost jer je Papić svjestan da jata neće dugo budući da je voda u Koruški onečišćena.

Problem teče dalje

– Evo, vidite ovdje, bile su stotine riba, uglavnom žutooke i klenovi, htio sam ih i mrežom uloviti, obavijestiti svoje ribiče da ih eventualno odnesemo u potok Glogovnicu, ali zavuku se u šaš – govori nam Papić. Pokazuje na mjesta gdje iz zemlje s obje strane potočkog korita izviruju kanalizacijske cijevi. Upravo iz njih, smatra, i “teče” problem na koji želi upozoriti.

– Zbog ovih cijevi ribama ovdje nema spasa, jer otpadne vode i fekalije koje dolaze iz okolnih kuća baš u potok su štetne. Na cijeloj duljini Koruške, otprilike dva kilometra, nalaze se kuće, koje, otkad je počelo uređenje kvarta početkom 80-ih, sve imaju cijevi do potoka, i zato kanalizacija “ubija” potok – ističe Papić, sumnjajući čak i u legalnost takve gradnje. Žao mu je gledati ribe koje za vrućeg dana dolaze na površinu pokušavajući “uhvatiti” kisik.

– Neki govore da je protuzakonito i da u svakom dvorištu trebaju biti septičke jame koje se trebaju redovito čistiti, a gradske službe ne reagiraju – upozorava ribič. Kaže da se obraćao i gradskom pročelniku Nervu.

– Postoji program tzv. sifonskih prijelaza koje uređuju i financiraju Hrvatske vode, i dokle god oni ne budu završavali u kolektoru i pročistaču situacija će biti takva – odgovorio nam je pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo. Nije se, međutim, osvrnuo na naš upit imaju li ili trebaju li stanari imati septičke jame.

Istaknuo je, ipak, da stanje nije baš tako dramatično kako Papić opisuje jer “ako su se sada ribe namnožile znači da postoje neki, minimalni uvjeti života”.
Papić se slaže da su i ribe, kao i žabe kojih u tom dijelu Koruške dugo nije bilo, indikatori života, ali da je život u nečistim uvjetima ipak osuđen na propast.

Vratiti život

– Kad bi se ukinuli ti odvodi i kanalizacija uredila, za dvije-tri godine vratio bi se život u potok. Ovo što se sada događa je zločin prema prirodi i potoku kakav je nekada bio, a pamte i moji susjedi da su kao mali u njemu pecali ogromne klenove – zaključuje Papić, žalostan zbog izvjesne sudbine riba. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.