Rebalansom proračuna plaće zaposlenih u Gradu 6% manje

KRIŽEVCI – Grad Križevci prvi se u županiji odlučio mijenjati ovogodišnji plan financijskog poslovanja, a glavni razlog zasigurno ne i zadnjeg rebalansa proračuna smanjeni su porezni prihodi u prvom polugodištu, izložio je na Kolegiju gradonačelnika Branka Hrga gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec.
– Možemo reći da smo smanjili prihode od poreza za 1,95 milijuna kuna i to je smanjenje prihoda od poreza na dohodak i prireza, budući da su trendovi zbog ekonomske krize takvi kakvi jesu. To je umanjenje od negdje oko 7%, objasnio je D. Masnec.

No istovremeno proračun je doživio gotovo isto povećanje i to na stavci pomoći iz inozemstva, gdje je uknjižen novac osiguran u nekoliko euro projekata financiranih iz pretpristupnih fondova. Na rashodnoj pak strani najveće bi smanjenje doživjeli troškovi za plaće zaposlenika.
– Svima koji su na plaćama Grada Križevaca smanjuje se plaća za 6%, odnosno realno gledajući vraća se na prošlogodišnju razinu, pojasnio je prijedlog gradonačelnik Hrg.

To je nužan korak, tim više jer se još uvijek ne zna što će donijeti primjena novog Zakona o porezu na dohodak, a procjena je da će njime lokalna samouprava do kraja godine biti uskraćena za više od pola milijarde kuna, rekao je Hrg. Također, zadovoljan je što nije bilo kritika na uvijek nepopularno smanjenje plaća.
– Korektni su naši zaposlenici u ustanovama i Gradu, te zapravo u razgovorima sa sindikatima nismo imali nikakvih problema. Ljudi su svjesni situacije i nitko nije rekao da to nije normalno da se smanjuju plaće, nego svi kažu da je takva situacija i to jednostavno moramo napraviti, rekao je B. Hrg.

Rebalansom je u proračun ugrađen i iznos od 5 milijuna kuna, za koliko će se žiro račun Grada smjeti kratkoročno spustiti u minus, ako se prihodi još smanje a računi stignu na naplatu. Za iznos tog dozvoljenog minusa veći je i novi plan proračuna i nakon potvrde na Gradskom vijeću iznosit će 75 milijuna kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.