Mikuljan vodio žiri Festivala hrvatskih vjerskih filmova

Marijansko svetište na Trsatu bilo je od 2. do 4. lipnja 2010. domaćinom prvog Festivala hrvatskih vjerskih filmova, trenutno jedine takve manifestacije u Hrvatskoj. Na festival u organizaciji franjevaca iz samostana na Trsatu i Istra filma iz Rijeke prijavilo se 38 filmova među kojima je utemeljitelj i selektor Bernardin Modrić odabrao 13 filmova za službenu konkurenciju, a ostali su se filmovi prikazivali van konkurencije u informativnom programu. Žirijem koji je odlučio o najboljem filmu, režiji, scenariju, snimatelju, glazbu te posebnoj nagradi predsjedao je poznati redatelj Miroslav Mikuljan, rodom Križevčanin.

 

Nagradu „Trsatski hodočasnik” za najbolji film dobio je film Draga Gospa Ilačka, redatelja Branka Ištvančića kojemu je uručen odljev spomenika Ivanu Pavlu II. postavljenog ispred svetišta. Titulu najbolje režije ponio je Srđan Segarić za film Zavjet. Najbolji scenario je iz filma Miroslav Bulešić, Svećenik – mučenik, Snježane Radetić i Josipa Ružića, najbolji snimatelj je Ivan Kovač u filmu Soba s pogledom na zvonik. Za najbolju glazbu nagradu je dobio Pere Ištvančić u filmu Draga Gospa Ilačka, a Zoltan Vagner u filmu Nebeski dodir dobio je nagradu za montažu. Posebna nagrada, van predviđenih kategorija, dodijeljena je filmu Tragom sjećanja režisera Davora Borića zbog iznimnog snažnog izričaja emocija i vjere hrvatskog branitelja i ratnog invalida.

– „Duhovnost i vjera nalaze se svuda oko nas. To su uočili i autori ovih filmova i njihov je zadatak bio umjetnički uobličiti to što vide. Tematski su se filmovi razvrstali u tri kategorije. U prvu spadaju oni koji prikazuju život crkve, svećenika, redovnika i redovnica. U drugoj su skupini filmovi koji podsjećaju na stradanja svećenika i vjernika u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, a treća je tema bila duhovnost prisutna u svakodnevnici”, rekao je Mikuljan istaknuvši kako je upravo u ovoj trećoj temi budućnost vjerskog filma jer „Bog, vjera i ljubav su svuda oko nas i ne mora se eksplicitno prikazivati život Crkve da bi se o vjeri govorilo”.

– „Film Draga Gospa Ilačka glavnom je nagradom povezao dva Marijanska svetišta, Trsat i Ilaču. Nagradu je zaslužio zbog teme, kvalitete i poruke praštanja i nade koju odašilje.” istaknuo je u obrazloženju žirija Mikuljan proglašujući dobitnike posljednjeg dana festivala 4. lipnja.
Na samom otvorenju festivala riječki je nadbiskup Ivan Devčić istaknuo da je i film sredstvo evangelizacije, pa bi posebno važno bilo stvarati filmove s indirektnom vjerskom porukom, u kojima se vjerska tematika provlači kroz životne priče aktera, a ovogodišnji nagrađeni za najbolju režiju je upravo takav.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.