Vlak opet bio brži – nije čuo ni vidio signale

PRIKRAJ KRIŽEVAČKI – Vozač kamiona iveco, 57-godišnji B.G.-H. i 28-godišnji strojovođa putničkog vlaka D.P. čudom su lakše ozlijeđeni u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak oko 15.40 sati na pružnom prijelazu u Prikraju Križevačkom, nadomak Križevaca.
Vozač teretnog iveca nije se zaustavio tijekom prelaska pruge na pružnom prijelazu iako su bili uključeni svjetlosni i zvučni znaci upozorenja. U tom trenutku naišao je putnički vlak Zagreb – Koprivnica koji je srećom počeo usporavati zbog ulaska u Križevce. Strojovođa lokomotive teške više od 80 tona sa šest priključenih vagona nije mogao zaustaviti kompoziciju, udario je u lijevu bočnu stranu kamiona. Teretnjak je najprije završio u stupu prometne signalizacije, a zatim na zemlji desetak metara dalje od pružnog prijelaza. Iako je nalet bio snažan, o čemu svjedoči potpuno demolirani prednji dio lokomotive i razbijeno vjetrobransko staklo.

Hitna u pripravnosti

Na mjesto nesreće poslane su sve raspoložive ekipe Hitne pomoći iz Križevaca, a pripravne su bile jedinice u Koprivnici i Đurđevcu. Srećom, u vlaku nitko nije ozlijeđen. Vozač kamiona i strojovođa prevezeni su u koprivničku Opću bolnicu gdje im je pružena pomoć. Utvrđeno je da nisu bili pod utjecajem alkohola.
– Hvala Bogu što nitko nije ozlijeđen. Sreća je što smo ulazili u križevačku stanicu pa nismo išli brzo. Vjerujem da se nesreća dogodila drugdje, tada bi brzina bila veća i ne bi bilo spasa vozaču kamiona, a mi bismo vjerojatno sletjeli s tračnica. Tada bismo mogli pričati o žrtvama. Ovako prava je sreća što nitko osim vozača kamiona i strojovođe nije ozlijeđen – kazao je našem fotoreporteru putnik vlaka koji je iz Zagreba putovao prema Koprivnici.

Treća nesreća

Ovo je treća prometna nesreća na pružnim prijelazima ove godine. Podsjetimo, krajem lipnja na prijelazu u Pavelinskoj ulici u Koprivnici Josip Tot iz Koprivnice također se provukao s lakim ozljedama kada je na njegovu mazdu naletjela kompozicija teretnog vlaka za Mađarsku, a početkom ožujka Mijo Tkalčec iz Peteranca iz golfa kojim je oduzeo prednost prolaska također teretnom vlaku, izvukao se bez ozljeda. U svim dosadašnjim nesrećama krivac bila je nepažnja vozača, a ovo je prvi slučaj da se ozlijedio i strojovođa. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.