Inflacija titula počasnih Križevčana je – zaustavljena

Javna priznanja: Uoči Dana grada izostali prijedlozi za najvažniju titulu – Počasni građanin ne mora se birati svake godine. Lani su to postala dvojica, a 2008. čak trojica istaknutih pojedinaca.

Za Dan grada Križevaca u subotu 24. travnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom domu neće biti aplaudiranja počasnom građaninu. Premda to ne znači da ostali, kojima se dodjeljuju javna priznanja, nisu zaslužili laudu, izostanak nominacija za najviše priznanje ove godine začuđuje. Tim više što ih je prije bilo, kritičniji građani će kazati, i previše, jer lani su ih proglašena dvojica, a preklani čak trojica, ali među njima uvijek je bilo i onih koji već jesu – Križevčani.

– Na prvoj sjednici apostrofirali smo taj problem da se titule daju i Križevčanima, i da ih je bilo mnogo, pa su se predlagači sad očito ohladili – ističe Ivan Knok, predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, napominjući da najviša titula i nije svake godine obvezna. Zato će se davati nagrada za životno djelo, Plaketa Grada i Priznanje Grada, koje je Odbor, na temelju prijedloga pojedinaca, udruga i ustanova, odlučio podijeliti u maksimalnom mogućem broju. Iz toga se iščitavaju i politički odnosi snaga u Križevcima, premda Knok, inače šef gradskog SDP-a, to niječe.

Nagradu za životno djelo primit će tako mr. Nikola Novosel-Miško. Političar, ali iznad svega ugledni stočarski stručnjak i humorist, kojeg su nakon što je prije par godina odlikovan u županiji konačno počeli cijeniti u Križevcima, prijedlog je SDP-a. Za plaketu Igora Galaša, modnog dizajnera svjetske klase, predložio je vladajući HSS, koji je prošao i s prijedlogom Županijske udruge sirara Prgica za priznanje. HDZ-ovcima je, od brojnih prijedloga, prošao onaj za znanstvenicu Štefaniju Šimunić za priznanje i Udrugu branitelja Sv. Marko za plaketu.

Jedini nositelji priznanja koje je nominirao civilni sektor su Stojanka Seleš za plaketu zbog zasluga za razvoj grada i humanost, te plaketa za Udrugu za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, prijedlog Crvenog križa. U prijedlogu Zajednice tehničke kulture da se Aeroklubu Dragutin Novak da priznanje ipak se krije SDP (predsjednik Zajednice je Knok), dok je jedini pojedinac, koji je ikoga istaknuo za priznanja, sam gradonačelnik Branko Hrg. Njegova je zamisao da se župniku iz Đurđica Stjepanu Matoiću uruči priznanje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.