Kad prihod po stanovniku iznosi 214 kuna

LOKALNA SAMOUPRAVA Male općine ovise o darežljivosti države i Županije

KRIŽEVCI – Sa samo 214 kuna prihoda po stanovniku, ili 7,5 posto od državnoga prosjeka, općina Sveti Petar Orehovec zauzima neslavno začelje na ljestvici prihoda u cijeloj zemlji. Među najsiromašnijima je zacijelo i po općinskom proračunu od 2,7 milijuna kuna za sljedeću godinu, što je jedva dovoljno, pa svi planovi ovise samo o državnim i županijskim potporama.

Država za vodovod
Od preraspodjele poreza Općini će pripasti oko 20 tisuća ili najviše 30 tisuća kuna, napominje načelnik Dragutin Matus. Zadovoljan je ipak utoliko što je potpisao ugovor s Ministarstvom mora, turizma i razvitka po kojem bi Općina trebala dobiti nagodinu oko 6,5 milijuna kuna za gradnju oko 15 kilometara sekundarne vodovodne mreže.

Bez nje uzaludna su dosadašnja ulaganja u magistralni cjevovod s vodocrpilišta u Vratnu kojim se stanovništvu tog potkalničkoga kraja želi osigurati pitka voda. Tek je ovih dana na vodovod priključena zgrada osnovne škole u središtu mjesta, a uskoro bi pitku vodu trebala dobiti i područna škola u Miholcu.

Gradnja vodovodne mreže uz uređivanje prve poduzetničke zone najvažniji su zahvati i u općini Gornjoj Rijeci podno Malog Kalnika, koja se prije nekoliko godina izdvojila iz općine Sveti Petar Orehovec.

Nezaposlenost – rak-rana
Od osamostaljenja Gornja Rijeka donijela je svoj najveći proračun – 6,4 milijuna kuna. No s obzirom na to da su godišnji izvorni prihodi jedva 800.000 kuna, punjenje proračuna ovisi o darežljivosti države, fondova i Županije i o tome hoće li se prodati povijesni dvorac Sidonije Rubido Erdödy, procijenjen na oko 2,7 milijuna kuna.

Kao općina od posebne državne skrbi Gornja Rijeka ne računa na dopunske prihode od preraspodjele državnih poreza, kaže načelnica Štefica Tukša. Obje potkalničke općine gotovo da i nemaju gospodarskih objekata u kojima bi se mještani mogli zaposliti pa je iz Svetog Petra Orehovca prijavljeno čak 145 nezaposlenih, a iz Gornje Rijeke 94.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.