Neovisni vještak potvrdio autentičnost slika

Nije ovo prvi put da me se pokušava diskreditirati i tako maknuti s tržišta umjetnina. Riječ je o krugu protivnika koji čine vlasnici galerija, a imaju svoje ljude i u policiji te među novinarima

KRIŽEVCI – Iznenađujući obrat u suđenju Zoranu Kriviću, kolekcionaru umjetničkih djela i prodavatelju slika, koji je bio optužen da je Križevčanki Ivki Pašić 2006. godine putem aukcije na lokalnom radiju prodao dvije krivotvorene slike. Kako je ona za slike Ivana Lackovića Croate i Mladena Veže platila 4500 kuna, a nakon toga posumnjala da se ne radi o originalima te o tome izvijestila policiju, Krivića se teretilo za kazneno djelo prijevare.

Nakon početnih odgađanja rasprava na kojima se Krivić nije pojavljivao, suđenje je konačno prošle godine dobilo zamah te je ispitano nekoliko svjedoka obrane i optužbe, a kako su njihova svjedočenja često bila oprečna, sutkinja je odlučila pozvati neovisnog sudskog vještaka za arheologiju i likovnu kulturu. Tako je saslušan profesor Josip Dujmović iz Zagreba koji je utvrdio autentičnost spornih slika te su time pali u vodu argumenti tužiteljstva da je riječ o sumnjivim slikama od kojih je barem jedna krivotvorina, koji su se temeljili na rezultatima MUP-ova Centra za vještačenja.

Vještak Dujmović izjavio je da su potpis i žig na Lackovićevoj slici autentični i time je vidljivo da je riječ o originalu, a potvrdio je i kako je grafika Mladena Veže također zaista rad ovog umjetnika. Čak ni nepostojanje certifikata o autentičnosti vještak nije smatrao spornim, izjavivši kako u praksi autori ne izdaju certifikate za svoje radove, već to čine na zahtjev galerija ili trgovaca umjetninama. Nakon što je prof. Josip Dujmović dovršio svoj iskaz, Općinsko državno odvjetništvo odustalo je od daljnjeg progona Zorana Krivića nakon čega je sutkinja odbila optužbu za prijevaru.
Budući da nije dokazano da je riječ o krivotvorinama, Ivki Pašić slike će biti vraćene.

Zoran Krivić nakon presude: Urotili se protiv mene

Zoran Krivić, vidno zadovoljan ovakvim ishodom, rekao je kako od početka ovog suđenja nije ništa drugo ni očekivao.
– Nije ovo prvi put da me se pokušava diskreditirati i tako maknuti s tržišta umjetnina i to zbog toga što uspijem prodati znatno više slika nego drugi. Riječ je o krugu protivnika koji čine vlasnici galerija, a imaju svoje ljude i u policiji te među novinarima. Oni zajedno blate mene i moje ime, zbunjuju moje kupce tvrdeći da sam im prodao krivotvorine pa se ja zbog tih spletkarenja često vučem po sudovima. U ovom se trenutku vode još dva ili tri sudska spora protiv mene u različitim gradovima, no vjerujem kako će završiti slično kao i ovaj u Križevcima – rekao je nakon izlaska iz križevačkog suda Zoran Krivić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.