Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1024

Noć muzeja 2014 - predavačica Vijoleta Herman Kaurić

Ova se epizoda “Krugova” emitira samo jedan dan nakon navršene stote obljetnice “službenog” početka Prvog svjetskog rata. Ovogodišnja Noć muzeja, održana 31. siječnja, bila je posvećena toj obljetnici. Tako su u križevačkom muzeju te večeri, posljednjega petka u siječnju, održana tri predavanja na tu temu. Prvo predavanje održala je Vijoleta Herman Kaurić. Pričala nam je u kojoj je mjeri život u Zagrebu između 1914. i 1918. bio podređen tom ratu. Predavačica radi na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu nakon što je doktorirala 2007. s temom “Za naše junake… Rad dobrotvornih humanitarnih društava u gradu Zagrebu 1914.-1918.” pod mentorstvom dr. sc. Ive Goldsteina, te nam je na temelju tog rada održala prigodno predavanje čiji smo jedan mali dio emitirali u 1001. emisiji “Ne dirajte mi krugove” 18. veljače ove godine, a sada ćemo prigodno poslušati snimku većeg, do sada još neobjavljenog dijela.

U dvanaestom nastavku kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu koji su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja 2014, mr.sc. Nives Opačić diskutirat će o tome je li ispravnije reći “sport” ili “šport” i koje je ministarstvo “bolje”, “zdravstva” ili “zdravlja”.

Prilozi o novim naslovima u križevačkoj gradskoj knjižnici i o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru su neizostavni, kao i izbor novosti i podsjećanje na neke značajnije obljetnice s područja znanosti, kulture i umjetnosti.

Svemirski kutak” sastojat će se od reportaža s dva događaja kojima su prisustvovali članovi Križevačke astronomske udruge Perzeidi u posljednjih nekoliko dana.

Naslovnica prezentacije u Koprivnici

Prvi je događaj astronomska večer u Koprivnici pod nazivom “Kada kamenje pada s neba“, u četvrtak, 24. srpnja, u suradnji domaćina, Astronomskog društva Koprivnica i križevačkih Perzeida. Domaćini su “načeli” večer s “problematiziranjem” meteorita koji “izdašno” obasipavaju naš planet, pa mu svojom veličinom ponekad i opasno zaprijete, a da mogu pasti i u “naše dvorište” dokazali su u svojoj prezentaciji Perzeidi, ispričavši čitavu “povijest” meteorita Križevci koji je svojim krhotinama zasuo sela istočno i jugoistočno od Križevaca u veljači 2011. godine, pa su tako marljivi astronomi amateri skupljeni iz raznih dijelova Hrvatske pod vodstvom stručnjaka iz Hrvatske meteorske mreže pronašli jedan njegov fragment 20. veljače te godine. U ovoj emisiji čut ćemo dio uvodnog predavanja predsjednika AD Koprivnica Marka Posavca.

Drugi je događaj Platak Star Party održan na poznatom “zimovalištu” Riječana, koje je svoju “zimsku” ćud pokazalo i toga dana, u subotu, 26. srpnja, kada su astronome čitavu tu prohladnu “zimsku” večer s neba bez prestanka obasipavali “meteoriti” koje u svakidašnjem životu zovemo kišom, pa su bili “osuđeni” samo na “teoretski” rad pod sigurnim krovom planinarskog doma. Da se može održati uspješna “seansa” astronoma i bez teleskopa koji su ostali u prtljažnicima njihovih automobila, pokazat ćemo pomoću snimke živahne polemike koja se vodila nakon “gastronomskog” a ne “astronomskog” uvoda, na temu “Nastanak života na Zemlji” koju je vodio jedan od najaktivnijih predavača Akademskog astronomskog društva Rijeka Alen Ožbolt.

U “Zanimljivostima” na kraju emisije zapitat ćemo se “Što je to s vremenom?“, za što imamo i prigodni glazbeni prilog, a ostali glazbeni dijelovi emisije bit će, između ostaloga, sastavljeni opet od jednog noviteta iz “Croatia Recordsa”, te jednog noviteta istarske grupe “Ostaci zvuka”. Sjetit ćemo se i dvadesete obljetnice do sada posljednjeg albuma i turneje grupe “Pink Floyd” na koju se iz Križevaca zaputio pun autobus “bez voznog reda”, s oznakom “Posebna vožnja”. Prisjećanje na ovaj događaj potaknuto je viješću da ta grupa za jesen priprema novi album, prvi nakon tih dvadeset godina!

Vjerujemo da će u emisiju stati i još ponešto što ovdje nismo najavili, tako da smo spomenuli samo neke detalje iz nove emisije “Ne dirajte mi krugove“, na 96,6 MHz, koja počinje u utorak, 29. srpnja, u 17:00 i traje sat i po. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.