Auto-Info: Audi A5 Sportback 2.0 TDI

Kada je 2007. godine predstavljen novi Audi A5 svi su ostali oduševljeni. Nakon toliko godina ponovno pravi Audijev coupe, vrhunskog dizajna i voznih osobina ubrzo je postao predmet snova većine obožavatelja marke sa četiri prstena. Uskoro nakon njega stigao je i A4 za kojeg su svi očekivali da bude A5 sa dodatnim parom vrata, ali ispostavilo se kako je Audi imao drugačije ideje. No, nakon 2 godine uspješne prodaje A5-ice, Audi najavljuje automobil sa linijama coupe-a, 2 para vrata i praktičnošću Avanta. Odmah po najavi krenule su priče kako je ovaj model u potpunosti nepotreban jer će raditi konkurenciju modelu A4. Manje više svi (pa i najzagriženiji Audijevci) su govorili kako je ovaj model besmislen i prognozirali mu slabu prodaju…

Upravo smo zato sa velikim zanimanjem prihvatili test Audijevog A5 Sportbacka kako bismo probali shvatiti gdje su to Audijevi inženjeri i marketingaši pronašli mjesto za novi model smješten između A4 i A5. Ni nama nije u potpunosti bilo jasno kako ga misle dovoljno diferencirati od oba modela, ali recept bi se mogao potražiti na sličnim primjerima kod drugih proizvođača (CLS je jednako tako postavljen odnosu na E Klasu, a Passat CC u odnosu na Passat).

Krenimo izvana – Automobil izgleda kao da je netko uzeo standardni A5, rastegnuo ga u predjelu putničkog prostora i dodao još jedan par vrata. Slike ne odaju pravo stanje – A5 Sportback uživo izgleda puno skladnije i možemo slobodno zaključiti kako je zadržao prepoznatljiv oblik te sve u svemu izgleda odlično. Ako netko baš želi privlačiti poglede uvijek postoji S-Line paket i odgovarajuće felge sa većim brojem “cola” u promjeru (vidljivo na slikama salonskog primjerka).

Interijer, ništa novo, preslikan interijer iz “obične” A5ice, a zanimljiva je činjenica zadržan raspored stražnje klupe. Znači – od A5 se razlikuje po tome što ima dodatni par vrata, a od A4 pak zato što ukupno ima samo 4 sjedala. Naravno, sve ostalo je na razini kakvu očekujemo od Audija. Zamjerku bismo uputili dosta skučenoj stražnjoj klupi koja je direktna posljedica Coupeovog oblika krova. Ona praktičnost o kojoj su pričali u Audiju očituje se u načinu otvaranja prtljažnog prozora – otvara se kompletni poklopac sa cijelim stražnjim staklom te je tako omogućen vrlo lagan utovar i istovar prtljage.

Vozne osobine – kako do sad nisam naveo baš neke razloge zašto bi netko kupio A5 Sportback, a ne jeftiniji i prostraniji A4, vrijeme je da raščistimo i taj detalj. Naime, jednom kada krenete voziti shvatit ćete kako ovo nije A4 sa kraćim bunkerom – ovo je definitivno produženi A5. Znatno precizniji volan, puno bolji odaziv na gas i bolji osjećaj ceste rezultirali su voznim osobinama koje su sportskije od A4 te se dodatni par vrata gotovo i ne osjeti.

Testirani automobil bio je opremljen dobro poznatim 2.0 TDI agregatom sa 170 KS i 350 Nm koji je svoju primjenu našao u raznim vozilima iz koncerna. Snaga se prenosi na prednje kotače kroz 6-stupanjski ručni mjenjač što zajedno omogućava A5-ici jurnjavu do stotke za malo ispod 9 sekundi i sve do maksimalnih 228km/h. Uz to, automobil je bio opremljen start/stop sustavom koji kod čekanja u koloni gasi automobil kako bi se potrošnja smanjila. U teoriji to zvuči odlično – automobil se ugasi svaki put kada se zaustavite, izbacite iz brzine i pustite papučicu kvačila, a upali čim kvačilo pritisnete kako biste ubacili u prvu brzinu. Zvuči dobro, no u Zagrebačkim gužvama to znači da će vam se auto paliti i gasiti svakih nekoliko metara što je popraćeno vibracijama iz motora te sve skupa rezultira dodatnom nervozom pored one izazvane čekanjem u koloni. Vrijedi li to obećanih 6.5 litara na 100 km gradske vožnje ili realnih više od 8? Možda, ali većini vozača bi to moglo smetati.

Zaključimo – ukoliko nemate potrebe za stražnjim vratima kupite A5 Coupe. A ako želite njegove vozne osobine, a često vozite nekoga na stražnjim sjedalima svakako uzmite A5 Sportback koji će vas čak koštati nešto malo manje. Ulazni model A5 Sportback s 1.8-litrenim TFSI benzinskim motorom sa multitronic mjenjačem možete dobiti već za 302.456,29 kn. Model opremljen kao testirani primjerak ispasti će vas nešto više – 307.843,72 kn. Uzme li se u obzir kvaliteta i vozne osobine koje dolaze s tom cijenom, možemo zaključiti kako se kupnja isplati… I za kraj zahvaljujemo tvrtki AutoZubak d.o.o. PJ Sesvete na ustupljenom test vozilu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.