Nova nada hrvatske književnosti na Kulturšoku

Nakon ekskluzivne promocije knjige Kriza – hrvatski horor autora Velimira Grgića i Marka Mihalineca pretprošli tjedan, prošli je utorak u križevačkom Klubu kulture u sklopu 6. Culture Shock Festivala održana druga književna tribina. Gost tribine bio je Šibenčanin Toni Matošin, autor nedavno izdanog romana Tuga nije izraz lica. Tridesettrogodišnji Matošin, iako je diplomirao turizam i vanjsku trgovinu te radi u primoštenskoj hotelskoj kući, godinama piše poeziju koju objavljuje u Zarezu i Riječima, kao i na svom blogu.

 

Uz Matošina, na književnoj je večeri govorio i urednik izdanja Dragutin Andrić iz križevačke udruge Glazba, ujedno i  glavni i odgovorni urednik glazbenog portala SoundGuardian, za koji, kao recenzent, piše i sam Matošin. Profesor hrvatskog jezika i književnosti Petar Babić, moderator tribine, pričao je vrlo pohvalno o Matošinovom romanu prvijencu analizirajući glavne likove romana i njihove postupke. Zašto je Matošina usporedio s afirmiranim hrvatskim piscima poput Romana Simića i Krešimira Pintarića, posjetitelji su mogli doznati slušajući odlomke iz romana.

Ispričan glasom glavnog junaka te gledan njegovim iskrenim i usamljenim očima, roman ne nudi zahtjevnu filozofiju niti nezamislive obrate, već spretno i nenametljivo poetično otvara prozor u svijet nekog od nas – čovjeka sa (svim) njegovim slabostima, krizama, strahovima, iskušenjima, radostima i tugama. „Tuga nije izraz lica, tuga je stanje uma“ lajtmotiv je ovog romana koji kroz, tihom glazbom prožetu i kišom uokvirenu priču istovremeno teče utorima melankolije, introspekcije, ljubavi i strasti slijevajući se u jednoj točki – životu samom. (SoundGuardian.com)

Vezano

Komentari su zatvoreni.