Tribina K. Mišaka: Teorija je zapravo praksa

U sklopu festivala šokiranja kulturom (Culture Shock Festival u Križevcima, op.ur.) prošlog je četvrtka održana još jedna zanimljiva tribina u kojoj je Krešimir Mišak govorio o teorijama urote. Iako je Mišak najpoznatiji kao novinar i voditelj emisije Na rubu znanosti koja se emitira na HRT-u, okušao se i u pisanju znanstveno-fantastičnih priča te niz godina svira u rock sastavu. U ovoj je prilici govorio o temi o kojoj mnogi ne žele ni razmišljati iz dva razloga: Ako su te teorije istinite – kako si pomoći, a ako nisu – čemu gubiti vrijeme?

Mišak je predavanje započeo promišljanjem pojma teorija urote uz koji se često vežu negativne asocijacije ma koliko određena teorija imala smisla. Navodeći primjer članka u jednom dnevnom listu u kojem se pod naslovom Najpoznatije teorije urote uz globalno zatopljenje ili pad Blizanaca navode i potpuno smiješne i nevjerojatne teorije poput zamjene nekih pjevača dvojnicima, ustvrdio je da se radi o namjernom obezvrjeđivanju objašnjenja određenih događaja u svijetu drugačijih od onih općeprihvaćenih i objavljenih u medijima.

Mišak je kao protuudarac onima koji s podsmjehom gledaju na teorije urota skovao pojam teorija spontanog razvoja događaja želeći ukazati na nelogičnost vjerovanja da se stvari u svijetu događaju spontano i da događanja ne kreiraju moćni ljudi prema svojim osobnim interesima. Predlaže i da se riječ teorija iz pojma teorija urote zamijeni riječju praksa jer je to ono što se događa neprekidno, što određuje glavni tijek većine događaja oko nas, kao što je odredo i tijek većine događaja u prošlosti. Mišak, kao zagovornik teorija urote drži da su neka tumačenja svjetskih događaja ne samo na pravom tragu, već se bez njih svijet uopće ne može i ne bio smio interpretirati.

Mišak je, navodeći autore i naslove knjiga koje se bave ovom tematikom, govorio o različitim teorijama, posebice o tvrdnjama Davida Ickea, jednog od najpoznatijeg svjetskog teoretičara urota, kojega je imao priliku ugostiti u svojoj emisiji. Tako se moglo čuti kako je globalno zatopljenje izmišljotina, štoviše da je svijet u razdoblju hlađenja, nakon kojeg će se opet zagrijavati i tako ukrug, da su ptičja i svinjska gripa namjerno izazvane kako bi se prorijedilo stanovništvo i zaradilo od prodaje cjepiva ili da Svjetski trgovački centar, poznate Blizance, nije srušila šačica terorista. Spominjale su se i teorije u koje je malo teže povjerovati, poput one da svijetom vladaju gmazovi koji poprimaju ljudski oblik.

U završnome dijelu tribine upućeniji posjetitelji postavljali su pitanja i komentirali rečeno, a kako je na svakome čovjeku da odluči u u što će vjerovati, shvatili smo da nije loše stvari preispitivati i pogledati iz više kutova prije no što ustvrdimo što je istinito ili barem vjerojatnije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.