Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1049

"Venera brezovljanska" blista u Noći muzeja 30. siječnja 2015. Da bismo je vidjeli bolje nego što možemo na ovoj fotografiji, poželjno je svratiti u Gradski muzej u Križevcima (foto: R.Matić)
"Venera brezovljanska" blista u Noći muzeja 30. siječnja 2015. Da bismo je vidjeli bolje nego što možemo na ovoj fotografiji, poželjno je svratiti u Gradski muzej u Križevcima (foto: R.Matić)
“Venera Brezovljanska” blista u Noći muzeja 30. siječnja 2015. Da bismo je vidjeli bolje nego što dopušta ova fotografija, poželjno je svratiti u Gradski muzej u Križevcima (foto: R.Matić)

Križevačka verzija Noći muzeja 30. siječnja podarila nam je glavnu temu ove emisije. Od tri predavanja koja smo mogli čuti (i snimiti) u Likovnoj galeriji punoj posjetitelja te kasne večeri, odabrali smo za ove Krugove prvo, Senzacionalni nalaz na arheološkom lokalitetu Brezovljani, predavačice mr.sc. Lane Okroše Rožić. Taj nalaz, kojemu smo (ali samo za potrebe ove emisije) dali svoje ime “Venera Brezovljanska”, zauzima uz mnoge druge nalaze iz Brezovljana, počasno mjesto u zbirci Gradskog muzeja, koja se te večeri prije predavanja mogla i razgledati uz stručno vodstvo predavačice.

Pogled na dio stalnog postava u "katakombi" križevačkog muzeja u Noći muzeja 30. siječnja 2015.
Pogled na dio stalnog postava u “katakombi” križevačkog muzeja u Noći muzeja 30. siječnja 2015. (foto: R.Matić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo knjige o tretmanu žene u umjetnosti i teologiji ranoga kršćanstva i srednjega vijeka, te djelo nastalo kao odjek s putovanja po svijetu njegove autorice.

Komet Čurjumov - Gerasimenko kako ga je "vidjela" sonda Rosseta 22. kolovoza 2014. godine. Oblikom je sličan dječjoj gumenoj patkici (preuzeto s en.wikipedia.org)
Komet Čurjumov – Gerasimenko kako ga je “vidjela” sonda Rosseta 22. kolovoza 2014. godine. Oblikom je sličan dječjoj gumenoj patkici (preuzeto s en.wikipedia.org)

Na današnji datum, između ostaloga, spominje Johannesa Gutenberga, Isidora Kršnjavoga, Louisu Brown, prvo zasjedanje Lige naroda i prvo “meko” spuštanje na Mjesec uopće, odnosno na bilo koje drugo svemirsko tijelo izvan Zemlje, sovjetske sonde Lune 9. Glazbeni izbor koji je određen datumom emitiranja emisije sastavljen je iz opusa Felixa Mendelssohna, Melanie, Jurice Pađena i Dona McLeana, a sadržaj Vijesti Krugova odredio je da čujemo i glazbu Andreasa Vollenweidera, Aphrodite’s Child te Elephant and the Moon. U Vijestima Krugova govorimo o medicinskim napravama koje su nađene među arheološkim nalazima s broda pirata Crnobradog, o knjizi Zagrebački tramvajci u koncentracijskom logoru Jasenovac, o izložbama Ane Zubak i Vlaste Delimar, o “fotografiziranim sjenopisima” Draška Regula, o avionu na solarnu energiju i o još ponečemu.

Križevački meteorit
U noći s 4. na 5. veljače 2015. navršit će se četiri godine kako je pao meteorit Križevci (foto: Hrvatska meteorska mreža)

U Svemirskom kutku riječ je o novostima s kometa Čurjumov-Gerasimenko, te o Charlesu Townesu, Nobelovcu zaslužnom za razvoj lasera kojim se služe i astronomi kao “pokazivačem” objekata na nebu (Townes je umro 27. siječnja u 100. godini života), te o trenutnom položaju nekih zanimljivih objekata na našem nebu. Podsjećamo da ćemo u noći s 4. na 5. veljače obilježiti četiri godine od pada meteorita Križevci. Na kraju, u Zanimljivostima, govorimo o nekim zanimljivim činjenicama o životinjama oko nas.

Ne dirajte mi krugove broj 1049 emitira se 3. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 7. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.