Osnovci i osnovke Gornje Rijeke prvaci općina u badmintonu

Prekjučer je Osnovna škola Gornja Rijeka bila domaćin općinskog natjecanja za učenike i učenice u ne tako razvikanom i prikazivanom, ali dakako vrlo interesantnom sportu – badmintonu. Na natjecanju je sudjelovalo tek četiri od osam škola, pa su prijavljene četiri ekipe kod dječaka i isto toliko kod djevojčica imale dovoljno vremena odigrati susrete svaka sa svakom. Prva mjesta kod dječaka i djevojčica osvojila je škola domaćin, dok je kod dječaka druga bila ekipa OŠ Ljudevita Modeca, a kod djevojčica ekipa iz Sv. Petra Orehovec, koji su se svi plasirali na županijsko natjecanje.

Konačni poredak je bio sljedeći: Kod dječaka – 1. mjesto OŠ iz G. Rijeke (ŠŠD Reka), 2. mjesto OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca (ŠŠD Izvor), 3. mjesto OŠ iz Sv. Petra Orehovec (ŠŠD Mladost) i 4. mjesto škola Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) iz Križevaca. Kod djevojčica – 1. mjesto OŠ iz Gornje Rijeke (ŠŠD Reka), 2. mjesto OŠ iz Sv. Petra Orehovec (ŠŠD Mladost), 3. mjesto škola Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) iz Križevaca i 4. mjesto OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca.

Rezultati svih odigranih susreta su sljedeći: Dječaci: Izvor – Mladost 3:1, Reka – Centar 3:0, Centar – Mladost 1:3, Izvor – Reka 0:3, Reka – Mladost 3:0, Izvor – Centar 3:0. Djevojčice: Izvor – Centar 2:3, Mladost – Reka 0:3, Reka – Centar 3:0, Izvor – Mladost 2:3, Mladost – Centar 3:2, Izvor – Reka 0:3.

Neke činjenice o badmintonu

Od malo poznatih činjenica o ovom sportu, koji je dobio status olimpijskog od Igara u Barceloni 1992. godine, vrijedi izdvojiti da je najbrži sport koji se igra reketima. Naime, najveća službeno izmjerena brzina loptice izmjerena je 2005. godine i iznosila je čak 332 km/h, a za nju je bio zaslužan kineski igrač u parovima Fu Haifeng. Najduži poen u badmintonu na Olimpijskim igrama trajao je 153 sekunde i u njemu je izmijenjeno 94 udaraca, dok prosječni meč traje nešto više od sat vremena tijekom kojih igrači pretrče nekoliko kilometara i potroše preko dvadeset loptica. Iz povijesti spomenimo još da je prvo službeno svjetsko prvenstvo odigrano 1977. godine, a od 2006. je prihvaćen novi način bodovanja kod kojeg se boduje svaka izmjena udarca, a ne samo poen osvojen na svoj servis.

Vezano

Komentari su zatvoreni.