U knjižnicu stigli novi naslovi za sve uzraste

Stručno-znanstveni odjel

DEVET PRAVILA ZA PRIHVAĆANJE SMRTI / Kevin Toolis; [prijevod s engleskog Petar Vujačić]. – Zagreb: Planetopija, 2021.
Sviđalo se to nama ili ne smrt je svuda oko nas, neizostavan je dio života. No danas se često ponašamo kao da je ona nešto odvojeno od života, nešto od čega se po svaku cijenu želim zaštititi i izbjeći je. Zato danas svoje mrtve često gledamo kao statistike i brojke, a smrt postaje neugodna prijeteća sjena. No, Kevin Toolis, nagrađivani autor i reporter smatra da moramo učiniti upravo suprotno – upoznati se sa svojom i tuđom smrtnosti. Njegova obitelj već 250 godina živi na otoku u Irskoj gdje i dalje prihvaćaju smrt kao ravnopravnu životu.

Ničija smrt ne ostaje neoplakana i bez dostojanstva. Pogledati smrti u oči, svjesni da smo smrtno biće i da joj nećemo umaći, čini nas boljim i sretnijim čovjekom, jer pričati o smrti, znači pričati o životu, podsjeća nas autor. Znali su to naši davni preci, još od neolitika, od Azteka i starih Grka, a tradicionalna bdijenja danas su rijetki ostaci te mudrosti. Prihvatiti svoju smrtnost i dijeliti obred i svoju tugu sa zajednicom važno je i pomaže nam svima živjeti autentično i bez straha.
https://planetopija.hr/kategorija/duh-um-i-tijelo/tema/osobni-razvoj/devet-pravila-za-prihvacanje-
smrti


Beletristika

RADIOAMATER / Ulla Lenze; prevela s njemačkoga Latica Bilopavlović Vuković. – Zagreb: Fraktura, 2021.
Josef Klein smatra se Amerikancem. Voli grad u koji je prispio, vrevu multikulturalnog Harlema, slobodu noćnog života na pločnicima i svoje jazz-ploče, ali više od svega – svoj radio. Politika ga ne zanima, ali dok Europu krajem 1930-ih zahvaća rat, čak i ulice New Yorka postaju bojno polje: antisemitske skupine šire mržnju, mnogi se kunu u Hitlera, a netrpeljivost prema Nijemcima raste.

Kad mu skupina njemačkih poslovnih ljudi ponudi posao kratkovalnog operatera, Josefova američka priča zauvijek će se promijeniti. Usamljenik koji je svojim radiom istraživao frekvencije velikog svijeta, muškarac koji je preko uređaja pronašao ženu i u nju se zaljubio, preko noći se pretvara u kotačić golemog mehanizma – postaje dio povijesti. Pišući u Radioamateru o dugom putovanju koje je Josefa Kleina dvaput vodilo do Otoka Ellisa – jednom kao čovjeka ispunjena nadom, a drugi put sramotom – Ulla Lenze poklonila nam je uzbudljiv, bolno lijep roman kojim odjekuju živost predratnog New Yorka i tuga poratne Njemačke; fuga dviju izgubljenih domovina i koda južnoameričkog izgnanstva – glazba svijeta kakav je bio i kakav je mogao biti.
https://shop.skolskaknjiga.hr/radioamater.html

Dječji odjel

GODINA U PRIRODI / Helen Ahpornsiri; [tekst Ruth Symons] ; [prijevod s engleskog Nataša Ozmec]. – Zagreb: Planetopija, 2021.

Britanska umjetnica Helen Ahpornsiri preobrazila je latice, lišće i sjemenke u razigrane zečeve, blistave leptire i ptice u letu i stvorila jedinstvenu i predivnu knjigu. U njoj je baš svaka ilustracija, svaki pupoljak, stablo, životinja, načinjena od rukom ubranih i isprešanih biljaka. Uživaj u svakom čudesnom trenutku u prirodi!
https://shop.skolskaknjiga.hr/najnovije/godina-u-prirodi.html


Knjige za mlade

MYTHOS II: JUNACI / Stephen Fry; [preveo Vladimir Cvetković Sever ; ilustrirao Dražen Jerabek]. – [2 izd.]. – Zagreb: Mitopeja, 2021. (Knjiga Mythos I: Mitovi također je dostupna za posudbu u Knjižnici)
Stephen Fry pretače svoju dugogodišnju očaranost grčkom mitologijom u ovo jedinstveno prepričavanje, prijeko potrebno našem vremenu. Crpeći iz svih dostupnih antičkih izvora baš kao i iz vlastite sveobuhvatne upućenosti, Fry počinje od kaosa iz kojega grčki mitološki svijet nastaje, te prolazi kroz njegov prvi i drugi poredak sve do ustoličavanja dodekateona, vladavine dvanaestoro bogova i božica na Olimpu. Slijedi stvaranje ljudske vrste, Zeusovih igračaka – a za njim i niz božanskih poigravanja njima, odnosno precima nas samih, katkad urnebesno smiješnih, katkad pak duboko potresnih.

Cijela je grčka mitologija smještena u Mitopejino izdanje, sazdano od kamena i magije – sve do dolaska velikih antičkih ljudskih junaka. O njima pripovijeda drugi svezak Mythosa, knjiga Junaci. Nakon što su bogovi stvorili sve, a Zeus je dobio svoje igračke, neke od njih odlučile su se poigrati svojom sudbinom. Perzej, Heraklo, Belerofont, Orfej, Jazon, Atalanta, Edip i Tezej odredili su sudbinu čovječjeg roda spram božanskog. Da oni nisu riješili svijet čudovišta – od Gorgona do Himere, od Harpija do Sfinge, od Halkotaurâ do Minotaura – civilizacije u njemu nikada ne bi bilo. Njihovo junaštvo traje do dana današnjeg, u životnim djelima za koja je svatko od nas sposoban. Ostali su upamćeni kao Junaci.
https://www.zuzi.hr/proizvod/stephen-fry-mythos-i%E3%83%BBmitovi-i-ii%E3%83%BBjunaci/

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.