Auto-Info: VW Golf VI 1.6TDI

Kralj je mrtav, živio kralj! — Iako sam se kod sastavljanja ovog testa u glavi sjetio slavne izjave, nedugo zatim vidio sam kako je u opisu Golfa ta rečenica već upotrijebljena (TPortal). No, ja ću je ponovno upotrijebiti, ali ovaj put ne na Golf šeste generacije kojeg smo već imali priliku testirati već na ono što se skriva pod poklopcem motora. Još od treće generacije golfa (15-20 godina) pod poklopcem motora najčešće kuca 1.9-litreni TDI motor, razvijen od strane Audija. Isti taj motor primjenu je u svojim raznoraznim izvedbama našao u mnogim automobilima koncerna od Škode, preko Seata, mnogim modelima Volkswagena i na kraju u Audijevim modelima A3, A4 i A6.

Nedavno je relativno tiho, bez velikih najava VAG koncern počeo pod oznakom TDI na prtljažniku mijenjati motore, svi očekuju 1.9TDI, a tamo se nalazi nešto sasvim drugo – 1.6TDI. Izvana iste oznake i jednake snage 1.6TDI polako svoju primjenu pronalazi tamo gdje je 1.9TDI stao – već je dostupan u raznim Škodama, Volkswagenima i Audijevom A3. Očito mu u koncernu zbilja vjeruju, jer vjerni kupci 1.9litrenog agregata nisu baš skloni promjenama pa možda upravo zato nije bilo nikakvih izmjena oznaka ni velikih najava. Iako nije bio najnapredniji motor na svijetu, stari 1.9TDI s razlogom je stekao kultni status, a kada su nas iz TRCZ-a pozvali na test rabljenog Golfa sa novim motorom sa zadovoljstvom smo odlučili istražiti opravdava li on slavno ime.

Prvo paljenje, vani je -3.5, okretom ključa automobil pali bez problema, a ispod poklopca motora čuje se poznati zvuk. Svi oni koji vole 1.9TDI biti će jednako zadovoljni i sa 1.6TDI. Izvana i u interijeru “klokoće” dobro poznati TDI, no mora se priznati kako postoji osjetna razlika u glasnoći – novi motor je znatno tiši od prethodnika, a samim time i ugodniji za vožnju.
Krećem na vožnju – bio sam dosta skeptičan kako će 90KS vući automobil koji je dosta težak, no performanse su sasvim zadovoljavajuće. 90KS u kombinaciji sa izvrsnih 230 Nm okretnog momenta ne muči se sa težinom.
Ovako motoriziran Golf nije jurilica, ali kao što se utrke Formule1 ponekad pobjeđuju “kroz bokseve”, tako i ovdje imate prednost – uz 55 litara rezervoara i deklariranu prosječnu potrošnju od samo 4.5 litara teoretski doseg vam iznosi i preko 1200 kilometara. Realna prosječna potrošnja iznosi nešto više, na razini deklarirane gradske – 5.7 litara što je i dalje fantastičan rezultat za ovakav automobil.

O ostalim voznim osobinama i dizajnu smo već pisali u prijašnjem testu, tako da ne bih previše duljio oko toga, no mogu potvrditi da mu bijela boja dobro stoji i uz neke aluminijske naplatke izgledao bi odlično. U interijeru testiranog vozila nema previše dodatne opreme, no tu je manje-više sve što prosječnom korisniku treba – Radio sa CD playerom, 6 zračnih jastuka, automatska klima, ASR i još par sitnica koje olakšavaju život za volanom.
Ključna stvar u ovom testu je dakle motor – novi 1.6TDI je dostojan zamjenik starog, uz nižu buku i manju potrošnju sasvim je solidan odabir za Golf ako od automobila ne tražite da leti, a uz to želite što nižu potrošnju. Cijena ovakvog novog automobila je oko 22.000€, no u TRCZ-u ga možete kupiti 6 mjeseci starog sa prijeđenih desetak tisuća kilometara za samo 16.800€ (122.900 kn). Vrijedi li iskustvo kupovine novog automobila 5000€? To ostavljam vama na procjenu, a mi vam možemo preporučiti ovaj automobil kao vrlo dobru opciju koju svakako vrijedi razmotriti.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.