Križevčani žele treću osnovnu školu

KRIŽEVCI – Višegodišnja potreba na području grada Križevaca za osnivanjem treće osnovne škole bit će uskoro i formalizirana vjerojatnim usvajanjem na Gradskom vijeću novog prijedloga Mreže osnovnih škola. Novi školski kvadrati potrebni su i bez nedavnog stupanja na snagu Državnog pedagoškog standarda, koji određuje izradu planova za uvođenje jedno smjenske nastave osnovcima do 2017. godine, kao i optimalan broj od petstotinjak učenika po školi. Također, nova škola potrebna je i unatoč negativnih demografskih kretanja, zbog kojih je svake školske godine prosječno za jedan razred manje upisanih prvašića. Naime, dvije križevačke matične osnovne škole sa čak 13 područnih polazi oko 1800 osnovaca, od kojih je čak tisuću u školi Ljudevit Modec, pa ona dvostruko premašuje okvire koji će uskoro biti obavezni.

Stoga, prema pojašnjenju pročelnika za društvene djelatnosti Mladena Tenodija na sastanku gradonačelnikovog Kolegija, nova mreža predviđa i nova upisna područja po gradskim ulicama i naseljima i rasterećenje matičnih škola od područnih.
– U treću osnovnu školi bismo uključili Područnu školu Dubovec, Veliki Raven i PŠ Poljana Križevačka, koje su sada u sastavu OŠ Ljudevita Modeca i PŠ Đurđic, koja je trenutno u sastavu OŠ Vladimir Nazor, rekao je Tenodi.
Nakon što prijedlog nove Mreže osnovnih škola prihvati Gradsko vijeće, on će biti upućen Ministarstvu obrazovanja koje ga ugrađuje u prijedlog državne mreže, a konačna odluka je na Vladi. No bez i jedne od tih stepenica izvjesno je da će bilo adaptacija bivših vojnih spavaonica unutar križevačke vojarne, bilo izgradnja nove školske zgrade biti popriličan novčani napor, a bit će potrebno i više prosvjetara.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.