U gradskoj galeriji izložba slika Đurđe Požgaj

U nazočnosti brojne publike prošlog je četvrtka u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena samostalna izložba slika Đurđe Požgaj iz Križevaca, članice Križevačkog likovnog kruga. Autorica je izložila 48 slika nastalih u razdoblju 1996.–2009. u tehnikama ulja na platnu i akvarela, a o njenom radu govorio je ravnatelj muzeja Zoran Homen, koji je ujedno i autor izbora djela, recenzije i kataloga.

Izbor slikarstva kao oblika izražavanja kod Đurđe Požgaj došao je relativno kasno, jer je zbog želje roditelja upisala građevinu, dok je kao neostvarena želja ostala Škola primijenjene umjetnosti. Danas gospođa Đurđa radi kao inženjer graditeljstva, a sanja snove kao slikarica, što i stoji u naslovu Homenove recenzije “Slikarske zabilješke jednog sanjara”.

Govoreći o slikarskoj školi, Homen kaže: “Jedna od polaznica, prije više od deset godina, bila je i Đurđa Požgaj. Došla je s ciljem da nauči slikarske tehnike, ali i s jasnim opredjeljenjem da je upravo slikarstvo ono što je posebno opčinjava. Bilo je to lako prepoznati jer je u svoje radove odmah “utkivala” i dio vlastite duše. Ali ono što je najvažnije, odmah je vrlo intenzivno doživljavala svijet oko sebe. Jednom je i sama zabilježila: “Oduvijek su me privlačile svježe boje proljeća, titrava vrelina ljeta, žutilo jeseni, a tek hladni bljesak zime”.

Govoreći o motivima i temama slikarskog opusa Đurđe Požgaj, Homen nastavlja: “Motive za svoje pejsaže Đurđa Požgaj pronalazi u samom gradu i okolnom slikovitom krajoliku: dovoljno je nekoliko stabala, puteljak kojega omeđuje drvena ograda, krave na paši ili obična vrba. I tada dolazi do likovne preobrazbe percipiranog, filtriranja bitnog od nebitnog i transponiranja kolorita da bi se ostvarila nova ugođajna interpretacija…”

Program je bio popraćen i nastupom na gitari učenice 1. razreda Glazbene škole Alberta Štrige, a izložbu je otvorio križevački gradonačelnik Branko Hrg.

Đurđa Požgaj živi u križevačkom naselju Mladine, sudionica je grupnih izložbi i likovnih kolonija, kao i nesebična osoba u darivanjima za humanitarne svrhe.

Izložba je otvorena sve do 14. prosinca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.