Grafički crteži Gorana Kujundžića u Klubu kulture

Klub kulture odnedavno ponovo, nakon prije dvije godine ugaslog projekta “Galerija K” koji je vodio Saša Živković, predstavlja redoviti program ugošćavanja akademskih umjetnika i organiziranja njihovih izložbi u Križevcima. Novi voditelj Galerije Kluba kulture je Igor Brkić, križevački profesor likovne kulture i akademski kipar te član gradskog Kulturnog vijeća. Ove subote tako je križevačkoj publici predstavljena izložba grafičkih crteža Gorana Kujundžića, akademskog slikara i grafičara iz Osijeka.

Kujundžić je u Križevcima izložio ukupno osam radova formata B1, sve redom zanimljivih naziva: Baby Cros, Lego Religion, Urbanistički plan, Horor vacui, Ornament eksperiment, Crno-bijela simetrija, Oktogon i Hand Made. Riječ je o crtežima-grafikama koje na velikom formatu papira podijeljenom na kvadrate skrivaju mnogo preciznih i pedantnih detalja. Prema riječima samog umjetnika, namjera mu je bila ostvariti drugačiji dojam na gledatelje kad djela promatraju izbliza i izdaleka.


Svoju prvu izložbu u Križevcima umjetnik je prokomentirao skromnim riječima kako je, nažalost, riječ o malom broju radova. Ipak, zahtjevnost izloženih radova je takva da mu je u prosjeku za svaki crtež trebalo mjesec dana, a djelo koje je privuklo najviše pažnje, Horror vacui, izrađivao je čak godinu dana! U nadahnutom govoru značaj Kujundžićeva rada na otvorenju izložbe predstavio je križevački profesor i književnik Petar Babić. U predgovoru izložbe križevačka profesorica hrvatskog jezika i književnosti Gordana Juran-Ratković istaknula je izvanrednu upornost i preciznost u ostvarivanju autorovih vizija, te sklonost crtežu koji se zasniva na ponavljanju određenih elemenata u različitim kombinacijama.

U predgovoru za Kujundžićeva djela dalje stoji: “njegov je motiv tkanje, zid lego kockica, apstraktna slagalica ili motiv s narodnog veza, ornament … Sve nabrojene izraze vole upotrebljavati i književnici simbolički govoreći o životu. Život je kao slagalica, tkanje života, došli smo pred zid… sve su to izrazi koje ste već i sami upotrebljavali jer su s vremenom ušli u matricu jezika, ušli su u jezik kao fraze koje upotrebljavamo, a da to uopće ne primjećujemo. Upravo takve jezične matrice koje se odnose na život kao ideju, dakle kao apstrakciju, Goran Kujundžić nam je nacrtao i tako ih iz jezičnih pretvorio u likovna umjetnička djela.”

Rodom iz Subotice, tridesettrogodišnji Kujundžić diplomirao je 2003. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Miroslava Šuteja, a danas radi kao asistent na Učiteljskom fakultetu u Osijeku. Dobitnik je nagrade Pasionske baštine Zagreb za rad na temu „Moj doživljaj muke“ te Akademijine nagrade za izuzetan uspjeh tijekom studija i za diplomski rad. Sudjelovao je na više skupnih izložbi, a ovo mu je treća samostalna, nakon one u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe u mađarskom Pečuhu te ovogodišnje u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ u Vinkovcima. Izložba Kujundžićevih crteža bit će postavljena u križevačkom Klubu kulture sve do petka 20. studenog 2009.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.