Auto-Info: Mazda3 1.6 TX

Mazda3 se već na prošlom testu pokazala kao automobil koji može biti svakodnevno obiteljsko vozilo, ali u njoj se krije i duh sportskog automobila. Niti na dizajn limuzinske izvedbe nemamo nikakvih prigovora. Linije Mazde3 vrlo su elegantne i ističu ovaj model u moru limuzina.

U unutrašnjosti Mazda3 pruža čisto vozačko okruženje. Odlično profilirana sjedala, kožni upravljač podesiv po visini i dubini, niska pozicija sjedenja, kratak hod mjenjača, ergonomija na nivou njemačkih automobila samo je dio onoga što će se svakom vozaču odmah svidjeti… Unutrašnjost je vrlo kvalitetno napravljena te zajedno sa odličnom završnom obradom izgleda poput interijera u automobilu kojeg bi smjestili za klasu iznad. Prostora u kabini ima dovoljno za komotni smještaj četvero odraslih osoba, ali koji centimetar više za koljena straga ne bi škodio… Kada smo već kod prostora, valja napomenuti kako ćete u limuzinskoj izvedbi Mazde3 naći 430 litara prostora za prtljagu.

Testirana Mazda3 bila je opremljena 1.6-litrenim benzinskim motorom koji je razvijao 105 KS pri 6.000 okretaja u minuti. Razvija 145 Nm okretnog momenta pri 4.000 okretaja u minuti što je dovoljno za sprint do stotke za 12,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 184 km/h. Navedeni agregat bio je uparen sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Kako sam već u prethodnom odlomku naveo, mjenjač je vrlo kratkog, ali i preciznog hoda što rezultira većim užitkom u vožnji.

Pogonski agregat, zajedno s poboljšanjima kočnog sustava i prijenosa snage, čini novu Mazdu3 snažnom i okretnom. Kao što je slučaj kod Mazde3 Sport (karavan izvedba), podvozje ne pokazuje znakove umaranja niti nakon „divlje“ vožnje po zavojitim cestama. Blago predupravljanje javlja se tek nakon naglih promjena smjera pri velikim brzinama. Vožnja autocestom ne predstavlja toliko velik užitak kao vožnja otvorenom cestom.

Iako nije presnažan motor, međuubrzanja su solidna. Isti problem, kao kod Mazde3 Sport, javlja se prilikom brzina većih od 140 km/h. Tada se u kabini povećava buka zbog strujanja vjetra… Nakon vožnje otvorenom, gradskom ali autocestom shvatili smo kako je Mazda3 zapravo mali potrošač. Propisanih 6,3 litre na 100 kilometara nismo ostvarili, ali 7,1 litara koliko je nama testirana Mazda3 trošila je vrlo dobar rezultat.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.