Sedmi ZFF ’emitirao’ za pet!

Redatelji i producenti otišli su u svojim Zlatnim kolicima, publika je napustila kino dvorane, svjetla se upalila, a i tajnoviti ljudi u crnom, agenti-maskote koji su defilirali predvorjem animirajući gledatelje, skinuli su maske. Zagrebački festival filma i u ovoj je godini uspio dovesti vrhunska filmska ostvarenja i, što je najvažnije, uspio zadržati dosadašnju, kao i privući novu publiku. ZFF ide dalje u svom filmu, krizi unatoč.

A koji su filmovi ovjenčani nagradama? Stručni je žiri htio da najviše slavi Xavier Dolan-Tadros iz Kanade, čiji je Ubio sam majku osvajač Zlatnih kolica u kategoriji najboljeg dugometražnog filma. Kanadskom trijumfu u zagrebačkom SC-u prisustvovala je i Michaëlle Jean, glavna guvernerka Kanade, koja se za vikend našla u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Režiser Dolan-Tadros je i glavni glumac u svom uratku, a Kolica je primio drugopostavljeni glumac.

Specijalno priznanje u toj je konkurenciji primio redatelj Samuel Maoz za film Libanon, a u kratkometražnoj konkurenciji Zlatna kolica idu u Nizozemsku, Jochemu de Vriesu za Odsutnu, ali i Sloveniju, Martinu Turku za film Svaki dan nije isti. Žiri je naime oba djela proglasio pobjednicima. Od dokumentaraca nagrada je postumno pripala Christianu Povedi za Ludi život (čovjeka ubila meskička banda o kojoj je snimao film!), a posebno priznanje zaslužio je Chung – Ryoul Lee za Starog partnera. Za hrvatske filmove u okviru programa Kokice Zlatnim kolicima će se kititi Hladna fronta, režisera Uroša Živanovića.

Tijekom tjedan dana kroz koji se u 6 zagrebačkih kino dvorana prikazalo čak 90 filmova, prošlo je, prema procjenama organizatora, oko 35.000 gledatelja. Većina nije mogla a da ne uoči ili čak ne doživi i izravni susret, s maskotama ZFF-a, popularnim agentima koji su najavljivali projekcije ili podizali atmosferu pred ulazom u dvorane.

Među njima je bio i Križevčanin Saša Ištok, koji je samo za portal Križevci.info skinuo ‘svoju’ golemu rozu glavu i otkrio da je na ZFF-u ove godine bilo spektakularno. Jedino mu je u crnom odijelu posuđenom iz Jadran filma, a ispod kojeg je bila duga bijela košulja, bilo dosta vruće, što je ipak prevladao, za užitak gledanja filmova.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.