Nezaposlenost drastično raste i u našoj županiji

KRIŽEVCI – Gospodarska kriza u mjesecu rujnu najjače do sada odrazila se na povećanje broja nezaposlenih u Podravini i Prigorju. Popisi Područne službe Zavoda za zapošljavanje u Križevcima broje 6232 imena, što je u odnosu na kolovoz povećanje od svega 2,6%, no pravu sliku daje tek usporedba na godišnjoj razini.
–  Na nivou naše županije bilježimo 15,6% više nezaposlenih nego u rujnu 2008. godine, izvijestila je pročelnica Zavoda Jadranka Čapalija.

Bar malo utješno je što i to povećanje za jedan postotak zaostaje za državnim prosjekom rasta nezaposlenosti, dok ima županija, poput Krapinsko-zagorske, gdje su evidencije nezaposlenih u odnosu na stanje od prije godine dana podebljane gotovo čak 38%. Za razliku od te činjenice, nimalo ohrabrujuće zvuče predviđanja kretanja na tržištu rada do kraja godine.
– Moramo spomenuti jedan povećani broj koji očekujemo po programu viška iz Podravke. Isto tako očekujemo dolazak sezonaca, jer treba reći da smo u okviru zapošljavanja u ovoj godini zaposlili 181 osobu na sezonskom zapošljavanju u turizmu, rekla je J. Čapalija.

U programu zbrinjavanja viška Podravkinih zaposlenika 155 je osoba, a osim sezonaca nezaposlenost će povećati i oni iz kategorije teže zapošljivih, njih 51 te 41 pripadnik romske nacionalne manjine koji su prošlih mjeseci radili na javnim radovima. Možda će broj tih očekivanih novoprijavljenih izmijeniti i podatak prema kojem su, kaže pročelnica Čapalija, ove godine iste djelatnosti bilježile i najveći dolazak nezaposlenih i najviše zapošljavanja.
– To su prerađivačka industrija, trgovina, građevinarstvo i ugostiteljstvo, gdje je najviše i zapošljavanja i ulazaka u evidenciju nezaposlenih, rekla je pročelnica Čapalija.

Možda ipak najgore o kretanjima i dubini krize u gospodarstvu zvuče podaci da je čak 70% nezaposlenih u popise Zavoda došlo izravno iz radnog odnosa, te da su poslodavci ove godine u odnosu na lani imali za preko četvrtine, ili točno 28% manje potreba za radnicima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.