KUD „Prigorje“ predstavio Županiju na 27. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma, prošlog je vikenda po prvi put online putem održan 27. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, na kojemu je Grad Križevce i Koprivničko-križevačku županiju predstavljao KUD „Prigorje“ iz Križevaca.

Gledatelji su mogli uživati u prezentaciji tradicijske baštine u izvedbi pet odabranih folklornih skupina: KUD-a “Lipa” Slavetić, KUD-a “Šijaci” Biškupci, KUU-a “Milan Begović” Vrlika, KUD-a “Prigorje” Križevci i KUD-a “Ogranak Seljačke sloge” Posavski Bregi. Nakon kulturno-umjetničkog dijela, stručno povjerenstvo u sastavu prof. Ivica Ivanković, viša kustosica Katarina Bušić te prof. Petar Varga zajedno sa sudionicima su održali okrugli stol, također online putem. Materijalnu potporu Susretu pružilo je Ministarstvo kulture i medija, a suorganizator je bilo Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.

KUD Prigorje Križevci osnovan je 2008., a broji 40-tak članova starije životne dobi, iako im se sve više pridružuju i mlađu članovi. Društvo njeguje izvorni folklor, ples, napjeve i običaje potkalničkog Prigorja, ali i baštinu Bilogore s kojom su usko povezani. Vrijedno istražuju i prebiru po prošlosti kako bi tradiciju sačuvali od zaborava i prenijeli na mlađe generacije, a djeluju u četiri sekcije – folklorna sekcija, ženski vokalni sastav „Križevačke gospoje“, sekcija izrade narodnih nošnji „Prigorska škrinjica“ te tamburaška sekcija. Pored toga, njeguju i sviranje na već pomalo zaboravljenom instrumentu – dudama.

Osim na očuvanju pjesme i plesa, Društvo intenzivno radi na očuvanju replika narodnih nošnji prema originalnim predlošcima, a sve primjerke u kojima nastupaju izradile su članice pod vodstvom Ivana Vinkovića. Društvo provodi projekt u partnerstvu s Gradom Križevcima sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“, a za svoj su dugogodišnji doprinos očuvanju kulturne baštine primili priznanje Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.