Auto-Info: Volvo S40 1.6 D eDrive Summum

Volvo S40 se prvi puta na tržištu pojavio ne tako davne 1995. godine. Testirani Volvo S4 baziran je na takozvanoj P1 platformi koju dijeli sa modelima Mazdom3 te Ford Focusom. Kako se Mazda3 na našem testu pokazala kao izvrstan automobil, vjerujemo kako će nas i Volvo S40 oduševiti. No, prije nego krenemo sa time, spomenimo malo dizajn ovog vozila. Prepoznatljiv dizajn Šveđana vidljiv je i na ovom modelu. Snažne, robusne ali i elegantne linije mogu se uočiti bez obzira iz kojeg ga kuta gledali. Gledate li ga sprijeda, straga ili sa strane Volvo 40 neće oduševiti, ali neće niti razočarati.

Sličan koncept nastavlja se i u unutrašnjosti vozila. Moderne linije su odlično ukomponirane i tako zapravo dostižu vrlo elegantan izgled. Kvaliteta korištenih materijala i završna obrada su u skladu sa očekivanjima. Čim sjednete u automobil osjetit ćete da ste u automobilu premium klase, ne samo zbog udobnosti i kvalitetnih materijala, već i po jako dobroj izolaciji, debljini vrata i sl. Sam dizajn središnje konzole identičan je onome iz testiranog Volva C30. Dakle, navedena konzola oblikovana je u minimalističkom stilu koji svejedno privlači poglede. S druge strane, instrumenta ploča je pregledna, suptilno osvijetljena u blagom plavičastom tonu od sredine kazaljki. Na taj način prikazuje momentalno stanje situacije brzine i okretaja motora, kao i temperature te razine goriva kao i podatke sa putnog računala. Kako bi dojam bio još potpuniji tu su i kožna sjedala. Vozačevo  sjedalo je  električno pokretano i nude odličnu sinergiju držanja i udobnosti. Stražnja klupa je u skladu sa ostalim vozilima iz segmenta. Bez problema ćete smjestiti tri putnika straga bez previše gužvanja. Krenete li još malo natrag, doći ćete do prtljažnika. Prtljažni prostor u Volvu S40 nije revolucionaran, ali 405 litara biti će dovoljno i za odlazak na sedmodnevni odmor Jadran sa cijelom obitelji. Ukoliko i vozite obitelj, sigurnost će vam biti jedna od najvažnijih stavki pri kupnji novog automobila. Valjda napomenuti kako je Volvo S40 osvojio maksimalnih pet zvjezdica na EuroNCAP testiranju.

Testirani Volvo S40 bio je opremljen vrlo zanimljivim agregatom. Naime, radi se o novom eDrive motoru zapremine 1560 kubika sa 109 konjskih snaga. Najzanimljivije je podatak kako taj motor izvlači 240 Nm okretnog momenta pri 1750 okr/min sa potrošnjom od nevjerojatnih 3,9 litara na 100 kilometara (tvornički podatak). No, u praksi to izgleda malo drugačije. Na testu, prosječna potrošnja iznosila je 5,6 litara na 100 kilometara, ali kada se uzme u obzir agresivniji stil vožnje, može se zaključiti kako je i to izvanredan rezultat. Tu treba u obzir uzeti i težinu vozila od 1388 kg. Kako god bilo, Volvo S40 1.6 D eDrive ubrzanje do stotke obavlja za 11,4 sekunde, a staje tek na 190 km/h. Iako na papiru ne izgleda impresivno, dojam je puno bolji za upravljačem. U vožnji Volvo se ponaša odraslo i zrelo. Ne pokazuje znakove umaranja niti prilikom vrlo agresivne vožnje. No, ukoliko drastično pretjerate, doći će do blagog klizanja prednjeg kraja vozila. Ukoliko se to i dogodi, ne treba paničariti jer će elektronika odraditi sav posao za vas. Petstupanjski ručni mjenjač kojim je bio opremljen testirani Volvo je vrlo precizan. Ima kratak hod što ga čini još primamljivijim za „šaltanje“. O upravljaču nemamo puno toga za reći. Precizan, direktan i ugodan. Upravljač odlično prenosi informacije o trenutnoj podlozi ispod automobila. Na otvorenoj cesti ovaj model nema previše problema. Jedini problem se javlja prilikom brzog pretjecanja jer se tu malo osjeti nedostatak snage motora. U gradu i na autocesti nema nikakvih iznenađenja. Sve je onako kako smo i očekivali. U gradu izvanredno upija neravnine, dok na autocesti buku.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.