Beogradski nadbiskup na misi u Križevcima zauzeo se za zajedništvo kršćana za novu Europu

BG_nadbiskup_o_sv._Marku_Krizinu.JPGNadbiskup beogradski monsignor Stanislav Hočevar predvodio je danas u Križevcima svečano misno slavlje u povodu Dana Svetog Marka Križevčanina i 11. obljetnice njegove kanonizacije, pred oko 2000 vjernika, među kojima oko 300 sudionika 6. susreta invalida Hrvatske, okupljenih na otvorenome ispred crkve Svetog Marka Križevčanina u Gornjem gradu.


U_povorci_do_Markove_crkve.JPGNadbiskup Hočevar je podsjetio na mučeništvo trećeg hrvatskog sveca
koji je još za vrijeme školovanja za svećenika u Rimu isticao svoju
nacionalnu hrvatsku pripadnost ali i europsku opredijeljenost, ne
odrekavši se vjere ni po cijenu života.
Sveti_Marko_KZ_nad_klerom.JPG
No, danas nije dovoljno svjedočiti o vjeri kao pojedinci, jer očekuje se od kršćanskih zajednica da daju to svjedočanstvo, da promiču zajedništvo i solidarnosti. Jer samo tako se može pomoći da uzvišena kršćanska kultura i svetost života više ne budu uništavani.
I_invalidi_se_mole_domacem_svecu.JPG
Ona mora postati kvasac, sol i svetost nove, buduće Europe, poručio je nadbiskup Hočevar. Dodao je da je katolička crkva u cjelini danas s velikim razvojem nauke, tehnike, ekonomije na poseban način izazvana da daje primjer povezanosti duhovnosti i nauke, života i vjere, zajedništva i osobne zrelosti, pa je zbog toga nužna suradnja svih kršćana, kazao je nadbiskup Hočevar.
Strpljivo_slusanje_Hocevarovih_rijeci.JPG
Podsjetivši da dolazi iz mjesne crkve koja živi u posebnoj situaciji, gdje su vjernici raspršeni, a mnogi dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, nadbiskup Hočevar je najavio kao poseban dar Božje providnosti skup što će se održati u Beogradu od 18. do 25. rujna. Tada će zasjedati međunarodna mješovita komisija za teološki stručni  dijalog između sveopće katoličke crkve i svih pravoslavnih crkava kako bi raspravila što je to crkva i zajedništvo crkve kako bi se lakše prevladali problemi iz prošlosti, kazao je nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar na današnjoj svetoj misi u Križevcima, uz Dan svetog Marka Križevčanina.
Marko_Croata_bdije_za_nas.JPG
On je kao mladić u Križevcima polazio salezijansko sjemenište i zato se rado odazvao pozivu da u ovom gradu  predvodi misno slavlje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.