Kantautorski trio oduševio predstavom i koncertom

Preksinoć je na sceni Travno Zagrebačkog kazališta lutaka, na platou “Mamutice” u Novom Zagrebu, održana svečanost zatvaranja 42. međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF). Nakon podjele nagrada odigrana je posljednja predstava ovogodišnjeg festivala, lutkarsko-igrana “tJAša” autorice, glumice i redateljice Dine Đuka, kojoj su na sceni izvođenjem glazbe uživo asistirale Vladanka Ivković, Sonja Mrnjavčić i Romana Orešnik Mlinarić, članice Kantautorskog trija iz Križevaca i Sarajeva.

Premijera ove jednočinke za odrasle, diplomirane glumice i lutkarice iz Zagreba, koja radi i kao voditeljica lutkarske grupe Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava, u niti pola sata je dala toplo i efektno neverbalno uprizorenje isječka iz života žene u potrazi za pravom ljubavi. Radnja je ostvarena zaigranom, gdjegdje i komičnom mimikom glumice koja igra s lutkom u prirodnoj veličini, a obogaćena je glazbenom podlogom i tematskim setom šansoni iz opusa mladih autorica koje su glazbu izvodile smještene iza osvijetljenog lutkarskog paravana.

Tri kantautorice su nakon predstave održale i koncert na kojem su u preko sat vremena programa izveli petnaestak autorskih šansona, poput Vladankinih “Ljubavi”, “Zimsko proljeće”, “Jezuška”, Romaninih “Reci mi istinu”, “Di si mi Romči”, “Ostani još malo” te Sonjinih “Ko da nisam tu”, “Dodir” i “Budna”, od kojih je odudarala šaljiva “Moj dom”, a Sonja je izvela i rusku “Dve dorogi” (Dva puta). Višeglasje, razrađeni aranžmani i međusobna pratnja uz gitare oduševljenoj je publici ostavila dojam plodne i uspješne suradnje ovih kantautorica.

Kantautorski trio prvi su javni nastup s koncertom imale na večeri šansona međunarodnog “Culture Shock Festivala” za prošli Dan žena u križevačkoj kavani Arteria, a zagrebačka publika imala ih je prilike upoznati na svibanjskom koncertu u zagrebačkom jazz klubu Bacchus. Repertoar im je sačinjen od šansona i romansi, mahom autorskih, iako vole izvesti i koju obradu, posebno na ruskom, a nerijetko uživo izvode i recitatorske intervencije vlastite poezije.

Organizator čitavog PIF-a je Međunarodni centar za usluge u kulturi, a scena Travno prvo je mjesto u Zagrebu na kojem je glumište prekoračilo Savu prema novijem dijelu metropole. Kako je spomenuto na samom zatvaranju festivala, s nestrpljenjem se očekuje skorašnje otvorenje nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti koji će dati novi polet kulturnom životu Novoga Zagreba, ali i šire.

Vezano

Komentari su zatvoreni.