Auto-info: Peugeot 107 1.0 Trendy

Peugeot 107 je maleni gradski automobil kojeg su zajedno napravili PSA grupacija i Toyota. Tako su Francuzi dobili 107-icu i C1 (Citroen), dok je Toyota dobila Aygo. Kako god bilo, mi smo u ruke dobili Peugeota 107 sa 1.0-litrenim benzinskim motorom i Trendy paketom opreme.

Peugeot 107 se proizvodi u Češkoj (Kolin) zajedno sa svojom bračom, a najviše se od njih razlikuje u vanjskom dizajnu. Izvana gledano, mogu zaključiti kako je 107 vrlo moderan i simpatičan automobil, dizajnom namjenjen mladim „trendy“ djevojkama. Iako je malen, poglede privlači kao veliki. Testirani model došao je u žutoj boji koja jamči poglede i u gradu, ali i izvan njega. Sprijeda prevladavaju „mačkasta“ svjetla i veliki Peugeot logo. Bok automobila ne otkriva ništa do sada ne viđeno. Maleni aluminijski naplatci popravljaju cijelokupni dojam vozila. Straga je najzanimljiviji detalj prtljažni prostor koji se otvara podizanjem stražnjeg stakla!?

U unutrašnjosti vozila prevladavaju zaobljene forme. Zaobljene forme u kombinaciji sa izbačenim vjetrobranskim staklom stvaraju ugodaj osjećaj. Središnja konzola je napravljena od tvrde plastike sa odličnom završnom obradom. Pucketanja plastike nema niti prilikom vožnje po neravnim podlogama. Iznenađujuće! Osim plastike, u automobilu ćete naći i nešto golog lima u boji vozila (na vratima) što zapravo niti ne izgleda tako loše. Na dnu konzole nalazi se klima uređaj. Sa svake strane smješteni su prekidači neobičnog izgleda. Sa lijeve je prekidač za regulaciju jačine ventilacije, a sa desne možete podesiti temperaturu. Iznad klima uređaja smješten je maleni pretinac za odlaganje (mobitela i sl.), a na njemu audio uređaj.  Ispred volana nalazi se veliki okrugli mjerač brzine sa digitalnim pokazivačem stanja u spremniku goriva. Na njega je sa gornje lijeve strane „zakačen“ brojač okretaja. Zanimljivo riješenje koje zahtjeva malo privikavanja. Osim pretinca za odlaganje na središnjoj konzoli, možete ih pronaći i ispod konzole, na vratima, pokraj volana,…. Prostranost u kabini zapravo je zapanjujuća s obzirom na veličinu vozila. Na vozačevo i suvozačevo mjesto mogu se smjestiti osobe bilo kojeg uzrasta, dok se straga mogu „stisnuti“ 2 osobe srednjeg ili 3 osobe nižeg rasta. Kako je kabina prostrana, prtljažni prostor ostao je zakinut. Tako 130 litara prtljažnog prostora pruža dovoljno mjesta za nekolicinu vrečica ili 1-2 manje putne torbe. Taj se prostor preklapanjem stražnjeg naslona može povečati na 751 litru.

Kako je Peugeot 107 mali automobi, jasno je da ne treba velik snažan motor. No, trebao bi biti živahan. Testirani primjerak bio je opremljen sa vrlo živahnim 1.0-litrenim benzinskim motorm kojeg razvijenim od strane Toyote. Ako mislite da 68 KS sa 93 Nm okretnog momenta nije dovoljno za automobil težak 790 kg, onda se varate. Ovaj motor se na testu pokazao vrlo elastičnim i učinkovitim. Automobil ide sasvim solidno, pogotovo ako okretaje motora držite iznad 3.000 okr/min. Ubrzanje od 14 sekundi i maksimalna brzina od 156 km/h (test: 165 kmh) sasvim su dovoljne za sve režime vožnje u gradu i izvan njega. Da se vratim na učinkovitost koju sam ranije spomenuo. Prosječna potrošnja od 5.1 l/ 100 km (tvornički: 4.6 l/100 km) uz agresivni režim vožnje omamiti će svima osmjeh na lice. vrkasti motor bio je uparen sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Omjeri brzina su dobro pogođeni i dopuštaju solidna ubrzanja za pretjecanje. Iako sam na početku pretpostavio kako ću imati problema sa mjenjačem kao na svim drugim Peugeot-ima, to sa 107-icom nije bio slučaj. Mjenjač, iako ima dužu ručicu, je vrlo kratkih hodova. Precizan je i ne zapinje niti prilikom brzih promjena brzina.

Podvozje nije nimalo slično ostalim Francuzima. Ovjes jako dobro fukcionira, solidno upija neravnine gradskih prometnica i u zavojima ne pokazuje karakteristike broda. Vožnja na autoputu nije umarajuča, jedino mu malo smetaju udarci vjetra prilikom pretjecanja teretnih vozila. Otvorena cesta mu dobro leži kao i gradske gužve. Sve zavoje savladava bez problema, jedino se prilikom bržih ulazaka u zavoj može javiti blago podupravljanje koje zapravo niti nije vrijedno spomena. Sve u svemu, izvangradsku vožnju položio je sa pet. U gradu, gdje mu i je mjesto, osjeća se najbolje. Gužve, uska i mala parkirna mjesta, okretanje, parkiranje, guranje ne predstavljaju mu problem zbog malih dimenzija (3,43×1,63×1,47 m), laganog upravljača i dobre preglednosti koju osiguravaju velike staklene površine.

Više na Auto-Info.Hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.