ŽUC pozvao vozače da cestarinu uplaćuju na njihov račun

KOPRIVNICA – Nevoljama s kroničnim besparicama u blagajnama županijskih uprava za ceste itekako doprinosi što se naknada kod registracije motornih vozila ili cestarina nije mijenjala od 2003. godine, a ta stavka čini čak oko 70% njihovih prihoda. Istovremeno, u posljednjih šest godina cijene po kojima ŽUC sklapa ugovore o održavanju i rekonstrukciji prometnica u svojoj nadležnosti porasle su oko 30%. No da nevolja bude veća – i taj iznos cestarine, kakav već je, u proračun ŽUC-a uplaćuje se s više mjeseci kašnjenja.
– Primjerice, 30. srpnja je Centar za vozila Hrvatske doznačio sredstva koja su uplaćena od 1. do 14. travnja. Znači, skoro tri i pol mjeseca oni zadržavaju sredstva, upozorio je ravnatelj koprivničko-križevačkog ŽUC-a Krešimir Janach.

Inače, naknade bi županijskim upravama za ceste trebale biti uplaćene u roku od sedam dana, no zbog neisplate dugovanja na državnoj razini popela su se na 30-ak milijuna kuna, a u slučaju naše Uprave za ceste iznos je oko tri milijuna kuna. Pri tom je zanimljivo da cestarine iz stanica za tehnički pregled u Đurđevcu i Križevcima stižu u rokovima, a kasne iz tri koprivničke stanice. Stoga su iz ŽUC-a pozvali vozače da taj iznos uplaćuju izravno na njihov račun.

– Na našim web stranicama www.zuc-kc.hr postoji žiro-račun na koji se uplaćuje naknada, te iznosi koje treba platiti za pojedina vozila i tablica koliko moraju platiti teretna vozila prema nosivosti. Do daljnjega bi bilo dobro tako uplaćivati cestarinu, da ta sredstva dođu odmah na naš žiro-račun i mi možemo onda našim izvođačima radova platiti radove koje su izveli u ovoj godini, objasnio je K. Janach.

Dodatan motiv da cestarinu uplatite izravno ŽUC-u prije odlaska na tehnički pregled je i to što ćete tako uštedjeti dvije-tri kave. Naime, u stanicama za tehnički pregled uslugu naplate cestarine zaračunat će vam 20 kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.