Povukao kočnicu i spasio vlak od pada u provaliju

‘Kočnicu, potegni kočnicu’, vikao je strojovođa Dragi Hossuu. Nije dugo razmišljao. To nas je spasilo, priča Dragina žena Katica
KRIŽEVCI – Da u vlaku smrti nije bilo Drage Hossua, bivšeg djelatnika HŽ-a, vrsnog manevrista te smirenog čovjeka, kompozicija bi se zaustavila – tek u provaliji.
– Što se događa, nešto nije u redu – vikao je Drago, u petak, nešto poslije podneva, izbjegavajući kovčege i ostalu prtljagu koja je letjela putničkim kabinama.
– Kočnica, potegni ručnu kočnicu – izustio je u panici strojovođa Joško Palinić.
Hossu nije dugo razmišljao. – On se prvi snašao. Ostao je pribran i bio je toliko spretan da je dohvatio tu ručnu kočnicu. Dok sam ja samo vrištala “gotovi smo!”, Drago ju je dohvatio i to je zaustavilo vlak. Majko mila, mi bismo svi završili u provaliji, svi bismo izginuli da ga nije bilo – kroz plač prepričava supruga Katica, a bolne joj rane tješi činjenica kako su i ona i suprug preživjeli tragediju.
I sada ga Katica vidi kako leži na mjestu nesreće, prikriven krvlju, a otrgnuti stolci prikliještili su ga o zemlju i njen Drago ne može se pomaknuti s mjesta.
Vatrogasci su ga oslobodili nakon sat vremena – priča Katica drhtavim glasom, a niti plač suspregnuti ne može svaki put kada pomisli da su u tom vlaku mogli ostaviti život.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.