Energetska povelja – uštede i zdraviji okoliš

Potpisivanjem Energetske povelje i pisma namjere Koprivničko-križevačka županija od jučer je jedna od 112 lokalnih uprava u Hrvatskoj koje sudjeluju u projektu „Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama“.

Župan Darko Koren je objasnio da je potpisivanje tih dokumenata u skladu s opredjeljenjem Županije da očuva čisti okoliš i racionalno troši energiju u više od 150 objekata kojima upravlja.
– Mi imamo preko 100 školskih objekata, ali imamo i objekte u zdravstvu, imamo objekte socijalne skrbi, od bolnice do zadnje selske ambulante, od Doma za starije i nemoćne do prostora koji nam služi za arhivu. To je jedan opsežan posao.

Drugi potpisnik Povelje i pisma namjere, u ime Ujedinjenih naroda, Goran Čačić naglasio je da je cilj projekta uvođenje stalnog nadzora potrošnje energije, kojim bi Koprivničko-križevačka županija mogla uštedjeti između milijun i tri milijuna kuna godišnje, ovisno o stanju u kakvom su objekti kojima upravlja i ulaganjima u njihovu modernizaciju.
– Bitno je znati u kojem trenutku i koliko energije se troši u pojedinom objektu, jer ako ne znamo gdje trošimo energiju ne možemo ni djelovati na to. Znači glavni cilj je u stvari stvoriti jednu infrastrukturu da ima uvid u to, da u svakome trenutku zna koliko se energije troši i na kojima mjestima.

Za provedbu projekta sustavnog gospodarenja energijom na državnoj razini tijekom ove i naredne godine osigurano je 20 milijuna kuna, a koliko će koja županija tog novca dobiti ovisi isključivo o brzini kojom će realizirati projekt, rekao je Čačić i najavio da će UN našoj županiji donirati računalni softver za praćenje potrošnje energije.

Inače, Energetsku povelju i pismo namjere Grad Koprivnica je potpisao početkom travnja, te će ovih dana prezentirati rezultate analize potrošnje energenata u svojim objektima, dok će treći potpisnik uskoro biti Grad Đurđevac.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.