Za jesenski rok ostalo 86 mjesta u srednjim školama

KOPRIVNICA/KRIŽEVCI/ĐURĐEVAC – Nakon dva upisna roka u srednjim školama na području naše županije upisano je 1336 učenika, što je 103 više nego lani, no još je ostalo 86 slobodnih mjesta za jesenski rok krajem kolovoza, doznali smo od županijskog pročelnika za prosvjetu Mladena Antolića. U tri gimnazije na području naše županije upisano je i više učenika nego što je bilo planirano. Osim Gimnazije i koprivnička Srednja škola upisala je više učenika, tako da za jesenski rok nema ni jedno slobodno mjesto. U Obrtničkoj školi, pak, povećan je upis u zanimanje kuhara, uz dozvolu Ministarstva, pa ih je upisano 20 umjesto predviđenih 14. No, u ovoj školi ima još 18 slobodnih mjesta za nekoliko zanimanja.
– Ukupno je u koprivničke srednje škole upisan 681 učenik, što u odnosu na plan upisa iznosi 101 posto, rekao je pročelnik M. Antolić.

U križevačkim školama ostalo je 43 mjesta, u Srednjoj školi ‘Ivan Seljanec’ 17, od kojih je čak 11 za zanimanje strojobravara, a u Srednjoj gospodarskoj školi samo je 12 slobodnih mjesta za mljekarskog tehničara. U Glazbenoj školi ‘Alberta Štrige’ ostalo je 14 slobodnih mjesta, pa je tako u križevačke škole ukupno upisano 356 učenika, odnosno 96% od plana.
U Strukovnoj školi u Đurđevcu ostalo je 21 slobodno mjesto,a najviše, devet, za tehničara za mehatroniku, tako da je na đurđevačkom području ostvareno 94% planiranog upisa.
– U novu školsku godinu u mnogim se školama, zbog interesa, upisivalo više od plana. Jednostavno se išlo na povećanje broja učenika u pojedinim odjelima, jer je većina škola planirala 25 učenika u odjelu, a moguć je upis 28 učenika. No u neka zanimanja upisivano je i više od 30 učenika, točnije učenica, jer ne postoje dovoljno atraktivnih ‘ženskih zanimanja’ i tu smo posebno obazrivi te molimo ravnatelje da ih prime u smjerove poput ekonomista, poslovne tajnice, medicinske sestre i drugo, kazao je Antolić.

No županijski pročelnik za prosvjetu Mladen Antolić smatra da škole neće još dugo muku mučiti s viškom broja učenika.
– Takav trend će se nastaviti još godinu, dvije, a nakon toga na žalost ćemo imati pad koji će trajati prilično dugo, sve do djece koja su rođena sada, posljednjih dvije, tri godine, pojasnio je Antolić.

Učenici koji se nisu uspjeli upisati u prva dva ljetna roka mogu to učiniti u trećem, ‘jesenskom’ upisnom roku, koji će se u svim školama održati 25. kolovoza.

Vezano

Komentari su zatvoreni.