Oporba i vladajuća koalicija od početka borbeno

KRIŽEVCI – Konstituirajuća sjednica križevačkog Gradskog vijeća vrlo je zorno pokazala kako će se u iduće četiri godine raditi u gradskom parlamentu. Umjesto 30-tak minuta, za kojih se moglo odraditi sve zakonskom procedurom propisane izbore i verifikacije mandata novih vijećnika, kao i polaganje svečane prisege, prvo vijećničko okupljanje protegnulo se na više od sat vremena.

 

Za prvo produženje i za prvi vijećnički izlazak za govornicu pobrinuo se SDP-ov Ivan Knok, koji je odmah nakon polaganja prisege zatražio stanku od deset minuta za koje bi se vijećnicima umnožili Poslovnici o radu Gradskog vijeća. Iako je malo vjerojatno da mu je taj dokument nepoznat, Knok je inzistirao na proceduri, pa je vijećnicima podijeljen Poslovnik koji će ionako, zbog ukidanja poglavarstava i drugih novosti, kao i većini gradova biti promijenjen u idućih tjedan dana.

Na svoj drugi izlazak pred mikrofon velike križevačke vijećnice Ivan Knok se odlučio nakon što je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Franjo Jelušić objavio prijedlog za predsjednika Gradskog vijeća Roku Bašića (HDZ), te za potpredsjednike Tihanu Kraljić (HSS) i Ivana Knoka (SDP).

Knoku i SDP-ovcima nimalo se nije svidjela križaljka s predsjednikom Gradskog vijeća iz redova HDZ-a. Ustvrdivši da ta fotelja pripada SDP-u, jer ima najviše vijećnika, Knok je upitao koji su razlozi izbora predsjednika iz HDZ-ovih redova?

– Znači li to da je potpisan sporazum između koalicije HSLS-a, HSS-a i HSU-a i HDZ-a, da znamo kako ćemo ubuduće funkcionirati, pitao je Knok.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Franjo Jelušić razveselio je kolege rekavši da nije očekivao da će baš on morati odgovoriti vijećniku Knoku, ali se ubrzo snašao. Pojasnio je da se križevačke političke prilike ne razlikuju od onih na razini županija ili države, pri čemu nije važno formalno potpisivanje koalicijskog sporazuma.

– Stranke smo sličnog nazora. Mi smo se očito našli sa HSS-om, sa liberalima, ja vjerujem i HSU-om. Po toj logici smo jedna cjelina, a to je od 19 vijećnika 10. Ako to tako računamo onda se čini normalnim da je to većina, a većina mora odlučiti, odgovorio je F. Jelušić.

Vodeća trojka Gradskog vijeća ipak je izabrana jednoglasno, a nastavak sjednice donio je još poneko iznenađenje. Jedno od njih doživio je Milan Vuković iz Autohtone hrvatske seljačke stranke kad je doznao da neće imati Klub vijećnika, jer je drugi s njegove izborne liste, Miroslav Mužević iz Hrvatske demokratske seljačke stranke potpisao postizborni sporazum o suradnji sa HSS-om.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.