Vlasnici zemlje ne žele da ih se obmanjuje

SRAMOTA U Cugovcu bageri stoje, radovi na autocesti ne postoje, zemlja nije otkupljena

Mještani Cugovca kod Gradeca u Zagrebačkoj županiji najbolje znaju da od radova na autocesti A12 i A13, Podravsko-Bilogorskom ipsilonu, još neće biti ništa, iako je sam premijer Ivo Sanader prošlog ponedjeljak ondje svečano obilježio početak radova. Ljubica Buntak živi točno preko puta poprišta odigravanja, kažu, povijesnog događaja. Njena je obitelj i vlasnikom dijela oranice na kojoj su radovi (trebali) početi. Vidjevši da dva bagera još uvijek samo stoje, Ljubica se osjetila nasamarenom.

– Bili smo na sastanku u Vrbovcu 20. travnja s predstavnicima HAC-a, koji su za otkup nudili 27 kuna po četvornom metru, prisjeća se Ljubica, čija je obitelj već prodavala zemljište za sadašnju brzu cestu do Vrbovca. Trebali su se dogovoriti oko, stoji u zapisniku sa sastanka, sporazumnog rješavanja pitanja stjecanja prava vlasništva, naknade i posjeda na nekretninama, predviđenih za izgradnju autoceste A12.

Ni za žbuku na kući

– Nismo pristali jer smatramo da vrijedi 35 eura po kvadratu. S ovim si ne možemo ni kuću ožbukati, No nekako su se ipak složili da oni i sumještani ustupe zemljište za radove, i to zbog izgradnje u interesu države. Buntaki su tako dopustili HAC-u posjed i izvođenje radova na oko 6220 kvadrata sve do 1. srpnja. Dvije strane suglasile su se da će nakon toga datuma vlasnici (Buntaki) povući suglasnost ako se ne nagode oko cijene, čime bi i izvođenje radova došlo u pitanje.

– Rekli su nam da im damo zemlju kako bi se vidlo da počinju radovi. No onda sam u četvrtak 23. travnja popodne čula bagere i vidjela da kamioni dovlače kamen, dopeljali su sto kamiona. Otišla sam do radnika, koji su mi kazali da je to za Sanadera da otvori radove! Ma, da sam znala da je zato, nema šanse da bih potpisala, otkriva Ljubica, ograđujući se od ikakvih političkih težnji.

 

U šatoru na zemljištu za autocestu bilo je vruće od pljeska i najava o početku radova

Imali za šator

– Svi oni pušu u isti rog, a nitko ne misli na nas male. Samo želim zaštiti svoju imovinu i pružiti svojim kćerima da imaju bar nešto od djedovine. Očekivala sam da će početi radovi, a ne da će se posložiti pod šatorom, ogorčena je Ljubica, žena s 27 godina staža u trgovini, danas na birou, bez naknade. Na rubu gradilišta s njom su i susjedi Dreta, također nezadovoljni HAC-ovom ponudom.

– Svašta su nam rekli u HAC-u, svega smo se naslušali, obećavali, a mi smo naivno potpisali za radove, kojih još nema. Šator za uzvanike je navodno koštao 80 eura, a oni za autoput koji će nas povezati s Europom nude 27 kuna, koja je to logika?! Cugovčani kažu da su im u HAC-u rekli da će se dogovoriti, ali da ne zovu medije. No Ljubica nije mogla biti nijemi svjedok zbivanja, odlučna objelodaniti istinu o radovima koji egzistiraju samo u obećanjima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.