Pojačati ulogu mladih

Tribinom "Stvarne potrebe i kapaciteti mladih" mladi Križevaca danas su obilježili Svjetski dan aktivizma mladih. Na tribini održanoj u podrumskim prostorijama Hrvatskog doma u Križevcima središnji događaj bilo je predstavljanje brošure "Udruge za mlade u Križevcima" u izdanju križevačke udruge Urbana kultura i edukacija (UKE).

Tribina.jpgRiječ je o jedinstvenom materijalu u kojem se pet udruga mladih i za mlade – KVARK, POINT, Prijatelji životinja, Safehouse i UKE – građanima, ponajprije onim mlađim, predstavlja svojim biografijama i opisom aktivnosti.

Tanja Topolovec iz UKE-a kazala je da su ove udruge u posljednjih nekoliko godina organizirale preko četiri stotine najrazličitijih događaja, od koncerta i izložbi do obilježavanja prigodnih dana raznim tribinama i tematskim radionicama.

Po kategorizaciji događanja koju je sastavio Savez udruga "Klubtura" iz Zagreba, Križevci na ljestvici od 23 grada u Hrvatskoj zauzimaju peto mjesto, s više od 15 aktivnosti udruga godišnje. Iz iste ljestvice vidljivo je da se preko 60 % događanja zbiva upravo u manjim sredinama, poput naše.
Govoreći o mladima u Križevcima Topolovčeva kazala je "da je za ostvarivanje potencijala mladih potrebno njihovo sudjelovanje u procesu donošenja odluka koje ih se tiču", što bi se moglo ostvariti osnivanjem "savjetodavnog tijela pri gradskoj upravi".

Gost tribine, Tomislav Tomašević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Hrvatskoj, predstavio je Nacionalni program djelovanja za mlade naglasivši njegove ključne točke. To su preporuke vlastima za donošenjem Zakona o vijećima mladih te njihovo uključivanje u rad jedinica lokalne samouprave, posebno vezano za postupke donošenja odluka.
Program udrugama preporuča povezivanje na lokalnoj razini i pripomoć u osnivanju Vijeća mladih kao i sudjelovanje mladih u radu tijela koje donose odluke.

Saša Lončarić iz KVARK-a prisutnima je otkrio da neke od tih smjernica prate i udruge KVARK i Udruga mladih Kalnik radeći na osnivanju Vijeća mladih županije.
Zadaća Vijeća mladih je da "programski povezuju i strukturiraju sektor mladih te da budu ravnopravan partner vlastima u provođenju nacionalne politike prema mladima".

Kao predstavnik gradskih vlasti skupu se obratio mr. Davor Balić, pročelnik Gradskog ureda za društvene djelatnosti, rekavši da je "prije 2,5 godine grad iz svojeg proračuna odlučio sufinancirati program udruga mladih, a to će činiti i dalje".

Zaključivši skup, svi sudionici pohvalili su odnos gradskih vlasti prema udrugama, s napomenom da on uvijek može biti i bolji, a ključnom su istaknuli komunikaciju GRAD-UDRUGE.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.