Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Danas obilježavamo Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine.

Povodom današnjeg dana, čestitku je građanima uputio gradonačelnik Mario Rajn.

“Čestitam vam 1. svibanj – Međunarodni praznik rada! Ovim danom prisjećamo se povijesne borbe za radnička prava koja je započela prosvjedima radnika u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Danas, u vrijeme pandemije koronavirusa, borimo se za očuvanje zdravlja građana, ali i za očuvanje radnih mjesta.

Grad Križevci uveo je brojne olakšice za poduzetnike i obrtnike kako bi im na taj način pomogao u ovim teškim vremenima i stvorio uvjete za zadržavanje radnih mjesta. Radnička prava za koja su se borili u 19. stoljeću ne smiju ni danas biti potisnuta ili zanemarena, jednako kao i pravo na rad. Uz želju da ovaj dan provedete u krugu svojih najbližih, čestitam vam Međunarodni praznik rada”, stoji u Rajnovoj čestitci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.