Proljetni ‘radnički’ umor?

U petak u dvorani OŠ Ljudevita Modeca u posljednjem kolu A2 lige Sjever košarkaši Radnika su ugostili izravnog konkurenta za sedmo mjesto, ekipu Bjelovara. Bila je to uglavnom neizvjesna utakmica, čas su vodili jedni, čas drugi. Rezultat je mogao prevagnuti na bilo koju stranu i ona druga ekipa ne bi se imala pravo žaliti. Zašto rezultat ipak nije prevagnuo na stranu Radnika?

Utakmicu su obilježile brojne tehničke pogreške i promašeni ziceri radnikovaca. Kad bi se radilo o ekipi koja ne zna ili ne može, ništa ne bismo rekli, ali upravo su naši momci u proljetnom dijelu prvenstva pokazali da protiv prvoplasirane ekipe Čakovca, zatim Međimurja i Vindije znaju i mogu igrati. U utakmici s Vindijom zonu su uspješno razbijali, pogodili su 13 trica s visokim postotkom realizacije, što znači da mogu. Nedavno su radnikovci 30-ak minuta u šah-mat poziciji držali Čakovec, najbolju ekipu u ligi. Što li se dogodilo ovog petka? Možda je breme favorita sputalo ekipu Radnika u izvedbi ili je ipak kriv proljetni umor?

Domaćini su igrali bez Tomislava Samardžije, iskusnog i kreativnog igrača, a upravo ta karika nedostajala je za pobjedu. Njegovu ulogu u razbijanju zonske obrane pokušao je preuzeti Čusek koji je u nekoliko navrata demonstrirao, a posebice u zadnjoj četvrtini kada su Tomasovi momci hvatali zadnja vrata zadnjeg vagona (kako bi rekao Vela!), kako se protiv takve obrane ne smije igrati jedan na pet.

U zadnjoj četvrtini kada se rezultat još uvijek lomio Radnikovci su, za razliku od Bjelovarčana, promašili neoprostivu količinu slobodnih bacanja i time sami zakucali pobjedu Bjelovarčana. Kod Bjelovarčana valja istaknuti dva košarkaška bisera – Nikolića i kadetskog reprezentativca Hrvatske Zadravca, koji juniorski staž odrađuje u Ciboni. Zadravec je prve tri četvrtine razigravao ekipu, pokazao kako se razbija zona te je prezentirao kako se igra “pick and roll” kojim je u potpunosti razmontirao protivničku obranu. U 38. minuti je napustio igru zbog pete osobne, njegovu dirigentsku palicu preuzeo je Nikolić koji je uz košarkašku kvalitetu pokazao racionalnu igru i preciznost u slobodnim bacanjima kada je bilo najpotrebnije. U ekipi domaćina najborbeniji je uz Eraka bio Radoš. Radnikovci su bili dominantni u skoku pod oba obruča, ali izostala je realizacija.

S obzirom da su do posljednjeg kola bili u borbi za šestu poziciju raduje afirmacija i profilacija pojedinih mladih igrača. U prilično turbulentnoj sezoni obilježenoj mnogobrojnim transferima, ozljedama i bolesti uz Eraka, Radoša, Čuseka Matoića i Maksića priliku su dobili Beljo, Samardžija, Prstec, Nervo, Kirin i drugi te su u potpunosti opravdali pruženu priliku. Trener Ante Tomas sada ima dobre temelje za sastavljanje ekipe u narednoj sezoni.

Porazom u posljednjem kolu Radnikovci su završili sezonu diobom devetog mjesta. U kvalifikacije za ulazak u A1 ligu odlazi ekipa Čakovca od kojih su naši momci izgubili tek 15 koševa razlike. Iz lige ispada Mursko Središće na čije mjesto uskače naš drugi klub koji je suvereno pokorio B1 ligu. Za Radnik su igrali i koševe postigli: Maksić 12, Čusek 17, Radoš 9, Erak 7, Beljo M. 4, Matoić 18, Prstec, Samardžija M., Kirin, Pomper, Martinčić, Beljo J.

Vezano

Komentari su zatvoreni.