Uskoro 1460 novih štednih žarulja javne rasvjete

KRIŽEVCI – Kad se živa u toplomjerima konačno pomakne iz zimskih minusa, u Križevcima i nekoliko prigradskih naselja počet će zamjena sadašnjih klasičnih žarulja na stupovima javne rasvjete novima, štedljivima i ekološki prihvatljivima. Grad u taj posao ne ide sam, već je zamjena točno 1460 sijalica ugovorena s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
– Posao zamjene žarulja vrijedan je oko 2,4 milijuna kuna. Grad je ugovorio da Fond sufinancira 38,77% toga iznosa, doznajemo od stambeno-komunalnog pročelnika Anđelka Nerve.

Sam posao ili točnije pripreme za njega već su počele. Trenutno Grad nabavlja rasvjetna tijela, a zamjena počinje s prvim malo toplijim danima. Pročelnik Nervo očekuje da će ove godine biti postavljeno od 800 do 1.000 novih žarulja, a na učinak će utjecati i još uvijek neizvjesne financijske okolnosti u Gradu i Fondu. No izvjesno je da su upravo ovakvi projekti najprimjereniji vremenu krize, jer pomoću njih se štedi.
– Očekujemo da bi ušteda na električnoj energiji bila oko 30%, pa bi se u Križevcima sadašnji iznos za struju s 1,3 smanjio na milijun kuna, objasnio je A. Nervo.

Dodatna ušteda ostvarila bi se u četiri naredne godine, kaže pročelnik Nervo, zamjenom preostalih starih žarulja po okolnim selima. Izvođač posla bit će križevačko Komunalno poduzeće, koje je i po Odluci o komunalnim djelatnostima zaduženo za održavanje javne rasvjete na području grada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.