Auto-Info: Mitsubishi Colt 1.3 Intense

Nakon relativno bezličnog prošlog modela Colta, Mitsubishi ima novo rješenje za privlačenje kupaca. Naime, radi se o novom temeljito redizajniranom Coltu. Sada ovaj mali automobil nosi naprijed vrlo ozbiljnu masku preuzetu sa novog Lancera koji je već neko vrijeme na tržištu. Jetfighter filozofija dizajna, kako u Mitsubishiju nazivaju novi dizajn agresivne prednje maske savršeno se uklopila u mali automobil i svatko tko ga vidi prvi put pomisli: „Gle! Mali EVO!“ No, mali Colt je u odnosu na starog narastao za 70mm i to najviše u međuosovinskom razmaku. Veličinu je teško prikriti, ali novi Colt i dalje ostaje sladak i privlačan, a opet ozbiljan. Tome pridonose skladne linije, zatamnjena stražnja svijetla te sama dinamika dizajna. Jedina mana u vizualnom dojmu jest visina, pa kad splasnu strasti koje budi dizajn pomalo se čini kako je Colt mali MPV, ali približavanjem automobilu gubi se i taj dojam.

Lijepo i skladno pakiranje odaje dojam slatke i male unutrašnjosti, no tu smo se prevarili. Najveće iznenađenje u trovratnom Coltu jest prostor u unutrašnjosti. Prostora naprijed ima na pretek, a iza ima mjesta i za košarkaše koji će imati dovoljno mjesta za noge. Pregledna i funkcionalna kontrolna tabla je izrađena u minimalističkom stilu sa dovoljno mašte. Svojevrsni novitet jest vertikalni spoj centralnog grebena i središnjeg tunela. Na okomitoj liniji koja se nalazi u sredini je smješten upaljač dok se sa strana kriju dva pretinca za odlaganje stvari. Za dobivanje čiste petice, središnji greben i okolne oplate trebala bi krasiti malo kvalitetnija plastika. S obzirom kako je završna obrada odlična zanemarit ćemo ovu malu sitnicu. U Intense opremi se nalazi MP3 CD-player sa komandama na volanu koji je odličan i automatska klima koja će vas hladiti ili grijati na točno zadanu temperaturu. Situaciju malog prtljažnika popravlja preklopna stražnja klupa koja se može i ukloniti.

Što se vozačke pozicije tiče, visoki ljudi će cijeniti prostranost Colta, dok će malo niži uvidjeti nedostatak podešavanja volana po dubini. Uz malo poklonjenog vremena podešavanju dosta dobrih sjedala i malo privikavanja, sve sjeda na svoje mjesto. Visoku i preciznu ručicu mjenjača znati će cijeniti vozači koji vole agresivniju vožnju. Tu dolazimo do pitanja kakav je Colt u vožnji. Naime, malo povišena karoserija i povećane dimenzije dat će naslutiti kako se radi o automobilu s «fizikom broda», ali prevarili bi se. Ovjes koji za normalnog vozača u bržoj vožnji odlično podupire laganu karoseriju uparen sa širokim niskoprofilnim gumama pruža stvarno zavidnu količinu gripa. Uz odličan 1.3 litreni benzinski agregat, visoki brzinski prosjeci na otvorenoj cesti su igra i zabava. Potpuni dojam sportskog automobila kvari električni servo upravljač koji se čini malo lijen. No, Colt nije trkaće vozilo nego gradski šminker. U toj ulozi se snalazi najbolje. Startni benzinac i ovjes koji se ne buni ni na najlošije gradske prometnice idealan su par. Dodatan plus je i niska donja linija prozora koja povećava preglednost. Jedini problem u gradu će stvarati podeblji A stup koji dosta zaklanja pogled, ali pri naletu vozila na vas pružati će zaštitu i kod najsnažnijih udara. Kako se to ipak ne bi dogodilo tu su odlične kočnice. Puno bolje nego što smo očekivali jer ne pokazuju znakove umora ni nakon previše uzastopnih jakih kočenja.

Pogonski agregat u testnom Coltu je 1.3 litreni 95 konja snažan benzinac. O toj maloj «zujalici» samo najveće pohvale. Od samog starta do konačnih 180 km/h motor ne posustaje. Ubrzanja su oduševljavajuća i linearna sve do blokade uz tihu ali odličnu zvučnu kulisu. Motor radi mirno a pritiskom papučice na gas reagira u tren oka i počinju međubrzanja koja su sličnija turbodizelskim agregatima nego malim benzincima. I ono što je danas najvažnije – potrošnja. U zadnjoj etapi testa stvarno smo vrtjeli motor do besvijesti i vršili nesnosne torture nad njim, uza sve to nije trošio više od upaljača. I kome treba dizel? To su se očito i iz Mitsubishia pitali jer u ponudi za novi Colt ne postoji dizel. A iskreno, nije ni potrebo jer postoji zato još štedljiviji 1.1-litreni benzinac. K tome, u najavi je i verzija sa smanjenom emisijom CO2 koja će očito trošiti još manje od baznog 1.1-litrenog agregata.

Više na Auto-Info.Hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.