Koren i Friščić izvrijeđali su koprivničke ekologe

PIŠKORNICA Županijska vlast u strahu od prosvjeda u Koprivnici

Josip Friščić, potpredsjednik Sabora, i Darko Koren, koprivničko-križevački župan, izvrijeđali su koprivničke ekologe zbog najavljenog prosvjeda protiv načina na koji se realizira projekt odlagališta otpada za četiri sjevernohrvatske županije.

“Opasna aktivnost”

– Istakli su se u prenošenju žaba s jedne na drugu stranu ceste te spašavanju dravskih bregunica, a ova njihova aktivnost je smiješna – “pohvalio” je Koren ekologe na hitno sazvanoj konferenciji za novinare. Organiziranje prosvjeda te zahtjev ekologa da im se predoči sva dokumentacija povezana s “projektom Piškornica” nazvao je “prilično opasnom” aktivnošću jer bi mogla narušiti realizaciju projekta. Friščić je, pak, poručio ekolozima da svu dokumentaciju mogu vidjeti na Piškornici, rekavši da bi ondje trebali prosvjedovati protiv stanja kakvo jest, a ne u gradskoj udobnosti protiv projekta koji će sanirati ekocid i imati pozitivne gospodarske efekte.

– Ako treba, pokazat ćemo im gdje je ta Piškornica i onamo ih dovesti – rekao je Friščić.

Kuća na kraju sela

Bivši i sadašnji župan ponovili su već poznate tvrdnje kako će regionalno odlagalište biti u potpunosti ekološki prihvatljiv projekt, bez spalionice. No, također su potvrdili činjenicu kako tehnologija kojom će se obrađivati otpad još nije odabrana.

– U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za energetsku učinkovitost raspisat ćemo međunarodni natječaj, zadati standarde i odabrati tehnologiju. Moja kuća je na kraju Koprivničkog Ivanca, najbliža Piškornici, pa sam i osobno zainteresiran da sve bude u skladu s europskim standardima – ustvrdio je Friščić. Iznio je, također, zabrinjavajući podatak da su podzemne vode u okolici Piškornice, na koju je 30 godina dovoženo smeće iz Koprivnice, onečišćene čak 1800 posto više od dopuštenoga. Istodobno je doveo u pitanje sanaciju Piškornice, koju provodi koprivnički Komunalac, kazavši kako će poslati inspekciju da utvrdi što se to točno radi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.