Zbog 2296 kuna duga za smeće ostao bez kuće

NEUMOLJIVO PRAVO Nezaposleni invalid izgubio kompletnu imovinu

Nezaposleni šezdesetogodišnji invalid Josip Tukša iz križevačkog sela Malog Potočeca ostao je bez doma zbog duga od 2.296 kuna! Od toga nije platio 1.253 kune križevačkom Komunalnom poduzeću za odvoz smeća u protekle četiri godine, točnije po 32 kune za svaku kantu s komunalnim otpadom.

 


Još 1.043 kune potraživao je njegov prvi susjed na ime staroga duga Josipova oca iz 1981. godine od 3.750 dinara, preračunato u današnje kune. S kamatama i troškovima ovršnog postupka ukupni dug Josipa Tukše napuhan je na 5.520 kuna.

 

Tužili, pa kupili

Zbog toga je Općinski sud u Križevcima sa sutkinjom Amalijom Švegović proveo 28. siječnja ove godine ovrhu nad Tukšinim nekretninama. Na usmenoj javnoj dražbi 12. veljače prodani su njegova neožbukana stara prizemnica, te 917 četvornih metara oranice i 570 četvornih metara dvorišta, i to za 38.000 kuna.

Kupac je bilo upravo Komunalno poduzeće. Nakon namirenja dugova i troškova postupka ostalo je 32.480 kuna i 36 lipa koje je Sud naložio isplatiti Tukši preko poštanske uplatnice nakon pravomoćnosti presude, jer on ne želi otvoriti tekući račun. Kako doznajemo iz Općinskoga suda, Tukša uopće nije reagirao na pozive suda i na najavljenu ovrhu sve dok postupak nije okončan. I on sam priznaje da se nije odazivao na sudske pozive jer se nadao da će smoći novac za dug i da mu kuća ipak neće na bubnju.

-Komunalno poduzeće mi je slalo račune za odvoz smeća dok sam se lani nalazio u udomiteljskoj obitelji izvan Križevaca i nisam mogao dolaziti – kaže Josip Tukša.

Zbog više prometnih nesreća i pada s ljestava zadobio je teške prijelome natkoljenice i prošao 12 operacija.

Nema za odvjetnika

Radio je neko vrijeme kao građevinski radnik, ali nakon ozljeda to više ne može, jer jedva hoda uz pomoć štaka. Otkako su mu roditelji umrli živi sam u bijednoj kućici bez tekuće vode i osnovnih sanitarnih uvjeta, od 750 kuna socijalne pomoći.

Nije imao novca za odvjetnika, pa je u njegovo ime žalbu na ovrhu poslao Županijskom sudu u Koprivnici umirovljeni sveučilišni profesor dr. Valentin Puževski iz susjednog sela Velikog Potočeca. Potvrdi li Županijski sud presudu Općinskog suda o ovrsi, Tukša će dobiti 32.480 kuna, koje on ne želi primiti.

Ne želi 32.480 kuna od ovrhe

Tukša ne želi 32.480 kuna od ovrhe. – U tom slučaju ostajem bez krova nad glavom i moram na ulicu ili opet u neku udomiteljsku obitelj, kamo također ne želim jer imam neugodna iskustva, a mislim da se još mogu skrbiti sam o sebi u roditeljskoj kući – kaže Tukša.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.