Svako nasilje prijaviti bez straha i srama

Govoreći na tribini festivala Culture Shock o nasilju među mladima kao posljedici društvene tolerancije prema takvom ponašanju, psihologinja Renata Glavica iz Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije i socijalna pedagoginja Martina Horvat, suradnica Centra za mirovne studije iz Zagreba, istaknule su potrebu da se o nasilju ne smije šutjeti, već se svaki, pa i najmanji incident, mora odmah prijaviti nadležnim ustanovama ili policiji.

Osobito je to važno za danas često izražene probleme u vezama mladih kao i za školski bullying, kojih ima i u našoj križevačkoj sredini.

Stručnjakinje su mladima, ali i starijima u Klubu kulture, objasnile da je problem nasilja zapravo problem manjak samopoštovanja i nesposobnost rješavanja sukoba ili nesuglasica nekim drugim, mirnijim, alternativnim putem.

Glavica i Horvat publiku su, malobrojnu za veličinu teme o kojoj se prečesto šuti, upoznale i s modernim modelima mladenačkog nasilja, koje pripisuju zloupotrebi mobitela i interneta, a i mlade gimnazijalke potom su se otvorile, rekavši da je i u njihovoj sredini bilo vidova maltretiranja na Facebooku ili, što je stvarnije i opasnije, i prijetnji u školama.

Upozoreno je da se takve štetne pojave mogu riješiti prevencijom, edukativnim programima ili posredovanjem roditelja, škole i samih vršnjaka. Uz to je konstatirano kako šutnja o nasilju, bilo ono kratkotrajno fizičko ili stalno psihičko, njega samo potencira, budući se nasilnik na taj način ohrabruje u provođenju svojih namjera.

U raspravi se govorilo i o odnosima među naraštajima, što može dovesti do napetosti, te ulozi medija u poticanju nasilnih metoda, a kao izlaz iz okruženja delinkvencije predloženo je poticanje organiziranog provođenja slobodnog vremena mladih.

Naglasak je stavljen na promicanje volontiranja kao stvaranja doprinosa zajednici i jačanja osobnog razvoja, u čemu mogu i mogle bi pomoći organizacije civilnog društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.