Okružni sudija rek’o – noga nije namjerna! Poraz ‘Radnika’ od ‘Vindije’

Čemu se čudite? Okružnom sucu ili namjernoj nozi? Riječ je o sportu, tema je košarka, redatelji, scenaristi i nositelji glavne role su suci. Košarkaši, i to juniori koji su tek nedavno ozbiljnije zagazili na parket, u jučerašnjoj utakmici bili su samo sporedni glumci.
Naime, sinoć je u varaždinskoj dvorani Graberje odigrana utakmica 4. kola juniorske lige SJEVER između domaće ekipe “Vindije” i križevačkog “Radnika”. Križevčani su sjajno otvorili utakmicu te su bez većih problema razbijali zonu s kojom su ih Varaždinci dočekali.

Naši su dominirali pod oba koša i vodili su gotovo čitavu utakmicu. Gotovo čitavu jer “Vindija” je pobijedila rezultatom 78:68.
Znamo, sada vaše prvotno čuđenje naslovu prelazi na čuđenje prema autoru ovih redaka jer to je igra, i preokret u finišu sasvim je normalna stvar, a uvijek se ljuti onaj koji gubi. I uvijek je sudac kriv!
A na ove jučerašnje ljutile su se obje ekipe, možda uistinu više u trenucima kada su gubile, ali gnjev prema sudačkim odlukama glasno je dopirao i s tribina od varaždinske publike. “Nemate dečki pojma o košarci!” “Tko vam je dozvolio da sudite?” – vikali su uz podsmijeh Varaždinci. Vikali su Varaždinci svome sucu Varaždincu! Da, sudac Milković, koji je nedavno na jednoj utakmici osjetio dlan nepristojnog igrača, a iz dvorane u Kotoribi nije se usudio izaći bez policijske pratnje, iz varaždinskog je okruga i sudio je u paru sa sucem Krajačićem iz susjednog Čakovca.
Suđenje na domaćem terenu nije baš uobičajena praksa, pogotovo u važnoj utakmici poput ove sinoć, u kojoj je ekipa “Radnika” propustila priliku za plasmanom na poluzavršnicu državnog prvenstva.
O lokal-patriotizmu ovdje ipak ne možemo govoriti, jer nisu se ni Varaždinci plasirali, ali možemo se vratiti na priču o nenamjernoj nozi. Poznavatelji košarke zasigurno znaju da je noga noga, ili je ili nije. Namjerna ili nenamjerna ne postoji!
Dalje, prema zapisniku, radnikovac Kirin zabio je 17 koševa, a sam kaže, i svi su vidjeli, da ih je zabio 6. Čak je neke od tih 17, prema zapisniku, postigao iz slobodnih bacanja koje uopće na toj utakmici nije izvodio! 
Ima još. Mladi Samardžija je u 24. minuti napravio prekršaj i izašao s terena jer mu je to bila peta osobna pogreška, no sudac se čudio njegovom poštenom izlasku. Možda ga je na klupu namjeravao poslati tek nakon osme ili devete osobne?
Nakon petog, par minuta poslije Samardžije, izašao je i naš drugi organizator igre, Nervo. Pokazalo se da je to bio preveliki hendikep koji se, obzirom na okolnosti u kojima je utakmica igrana, nije mogao nadoknaditi, a to je iskoristio i trener domaćina Todorović promijenivši zonsku obranu u igru čovjek na čovjeka s pritiskom na “Radnikovog” trećeg organizatora Pompera.
U igri gostiju iskazao se Bartol s 24 poena te Modrić koji je jedini koliko-toliko uspio zadržati radnikovca Prsteca. Kod križevačkih igrača posebno dobro je odigrala centarska linija Prstec-Martinčić.
Trener Radnikovaca Saša Šikić pohvalio je igrače obje ekipe – “Igrali su vrlo hrabro i prije svega pošteno, a njihova igra mogla bi biti primjer ovom sudačkom paru. Takvog je suđenja, nažalost, danas sve više u sportu.” Edukacije sudačkog kadra svakako nedostaje, kome trebaju ovakve utakmice i ovakvi suci?
Već od malih nogu djecu se uči kako nije samo zlatna medalja vrijedna (iako nekima to nikad ne postane jasno). Ako je netko bolji – bolji je, ali važno je dati sve od sebe i, kako bi rekla Milka Babović – “dođi do cilja makar puzajući”. Vjerujemo da je pri tom mislila kako se poštenje sudaca i pridržavanje pravila podrazumijevaju.
Gledatelji i igrači jednoglasno su zaključili – jučer je najviše štete pretrpjela KOŠARKA!

KK “Radnik”: Anđelić J., Prstec T., Delić F., Pavić D., Samardžija M. 6,  Nervo D. 5, Prstec B. 19, Leljak P., Pomper L. 7, Martinčić 14, Beljo J., Kirin M. 17. Trener: Saša Šikić

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.