Čak pet milijuna za dokumente

OTPAD Prije otvaranja regionalnog odlagališta predložen plan gospodarenja u Križevcima
       
Do otvaranja regionalnog odlagališta komunalnog otpada za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske na Piškornici još će se najmanje pet godina otpad s područja Križevaca i 60-ak okolnih sela spremati na gradskom odlagalištu Ivančino brdo, gdje je lani dovršena sanacija pravog brda smeća oko 160.000 tona skupljenog u 30 godina.

Predloženim planom gospodarenja otpadom do 2015. godine, koji je izradila zagrebačka tvrtka IPZ Uniprojekt Terra, a prihvatilo Gradsko poglavarstvo, predviđa se da će se godišnje gomilati oko 7000 tona otpada iz kućanstava 22.500 stanovnika.

Oko petina komunalnog otpada, triput više nego sad, namjerava se odvajati za ponovnu preradu, za što je potrebno urediti sortirnicu, reciklažne otoke i reciklažno dvorište te pretovarnu stanicu odakle će se otpad prevoziti do 39 kilometara udaljene Piškornice.

Odlaganje otpada više će plaćati oni koji ga i više stvaraju, a povisit će i cijene za kućanstva

Na Ivančinom brdu se uređuju dvije nove kasete, jednu za komunalni otpad, a drugu za azbestni, a radovi su vrijedni 2,6 milijuna kuna. Treba zatvoriti i dva divlja smetišta, jedno u okolici Velikog Ravena uz kanal spojen s potokom Petrovinec i okruženo oranicama, kilometar od naselja, te drugo na predjelu Kazmar kod Lemeša, udaljeno jedva 70 metara od kuća. Na oba mjesta baca se građevinski, metalni, poljoprivredni i kućni otpad, pa bi za njihovu sanaciju i zatvaranje trebalo utrošiti 750.000 kuna.

Cijeli plan gospodarenja otpadom u Križevcima u šest godina stoji 20 milijuna kuna, od toga čak 5 milijuna njegov papirnati dio – studije, projekti i programi, što se kani namaknuti od Fonda za zaštitu okoliša te iz županijskog i gradskog proračuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.